of 58952 LinkedIn

Nieuwe energie door de Omgevingsvisie

Met een Omgevingsvisie zet je koers voor de ruimtelijke ontwikkeling van stad, dorp of gemeente. Een toekomstgericht instrument als kapstok voor concrete gebiedsvernieuwing en thematische beleidsprogramma’s. Is dit de verandering die de omgevingsvisie brengt ten opzichte van de huidige structuurvisie?

Nee. Wat écht nieuw is, is hetgeen we er mee beogen: De koers staat niet langer centraal, maar de energie die we organiseren voor de uitvoering!

 

In die zin is de Omgevingsvisie te beschouwen als hét vliegwiel om nieuwe en moderne samenwerkings- en besturingsmodellen tussen overheid – samenleving te ontdekken en te ervaren. Het is een uitnodiging om je gemeente beter te maken en met elkaar de maatschappelijke uitdagingen met beide handen aan te pakken. Niet door te bedenken wat je komend jaar gaat doen, maar je blikveld te verruimen en de agenda te bepalen voor de komende 5 tot 10 jaar. Wakker de energie uit de samenleving aan door een inspirerende en beeldende visie op maat te maken.

 

Zichtbaar resultaat bereik je door vanaf de start op een aantrekkelijke en innovatieve manier de participatie te organiseren. Met vormen die nieuwe partijen aan tafel brengen, rollen omgooien en de acties aanwakkeren. Samen leg je de inhoud vast en bepaal je de prioriteiten en keuzes.  Hiermee stel je het gemeentebestuur én -raad in staat met nieuwe kaders en meer afwegingsruimte de gestelde ambities uit de omgevingsvisie mogelijk te maken en binnen een veranderde sturingsfilosofie uitvoering te faciliteren.

 

Vanuit deze filosofie werkt Over Morgen aan nieuwe omgevingsvisies en stelt daarbij de volgende drie elementen centraal:

 

 

Deze drie elementen lopen hand in hand, zijn afhankelijk van elkaar en allemaal even belangrijk. Maar de kracht van een goede omgevingsvisie is dat deze leeft, dat je de opgeschreven ambities uitvoert en dat de samenleving er mee aan de slag gaat.

 

Bereik je deze energie? Dan staat je omgevingsvisie als een huis! Neem voor meer informatie contact op met Feddo.

 

Nieuwe energie door de Omgevingsvisie is als een column in Binnenlands Bestuur van 7 april verschenen. Het origineel vind je hier terug.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers