of 64231 LinkedIn

Nieuw uitstel Omgevingswet biedt kansen voor gemeenten

Nieuw uitstel Omgevingswet biedt kansen voor gemeenten. Benut die extra oefentijd, want de Omgevingswet is meer dan een wetswijziging.
Over Morgen Reageer

De kans is aanwezig dat de invoering van de Omgevingswet opnieuw wordt uitgesteld. Uitstel of niet, gemeenten moeten gewoon door. Onze adviseurs helpen hen onverminderd bij het ontwikkelen van omgevingsvisies en programma’sOnze boodschap: benut die extra oefentijd, want de Omgevingswet is meer dan een wetswijziging.

In eerste instantie zou de wet voor de leefomgeving in 2017 ingaan. Inmiddels staat invoering gepland op 1 januari 2022, maar dit kan 1 juli 2022 worden vanwege problemen met het ICT-systeem: het Digitaal Stelsel Omgevingswet.

 

Adviseur Omgevingswet Joey Engelen: ‘Uitstel geeft gemeenten wederom meer tijd om te oefenen met de Omgevingswet. We adviseren hen dat ook te doen. Selecteer bijvoorbeeld proefprojecten waarbij een breed ambtelijke team, van gebiedsontwikkeling tot participatie en van erfgoed tot woningbouw, oefent in de geest van de Omgevingswet. Hoe zouden we een initiatief omarmen als de Omgevingswet al was ingevoerd?’
 

Gemeente: ga oefenen en benut kansen!

Vanuit Over Morgen begeleiden we het oefenproces bij diverse gemeenten. We geven we advies over onder andere de beste werkwijze en benodigde competenties, gebruikmakend van al onze kennis en expertise en praktijkervaring. Onze hulp is van meerwaarde, want de Omgevingswet is niet zomaar een wet: het vraagt ook om een cultuurverandering’, stelt Joey.

Ga door met de omgevingsvisie

Tot nu toe wordt van gemeenten verwacht dat zij vóór 1 januari 2025 een omgevingsvisie hebben vastgesteld. Het is nog onduidelijk of deze datum ook opschuift. We zien gelukkig dat veel gemeenten al ijverig aan de slag zijn gegaan en we helpen hen graag hierbij. De eerste omgevingsvisies die wij hebben opgesteld liggen of lagen ter inzage; Zuidplas (t/m half april) en Midden-Delfland. En dit is pas het begin. Er komen nog veel omgevingsvisies aan, bijvoorbeeld van Rotterdam, Berkelland, Lingewaard en Horst aan de Maas.

Lees meer over hoe wij jou kunnen helpen met instrumenten van de Omgevingswet of neem rechtstreeks contact op met Joey Engelen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers