of 59130 LinkedIn

Metropoolregio Amsterdam stemt in met aardgasloos ontwerp

Metropoolregio Amsterdam stemt in met aardgasloos ontwerp. De ambitie is uitgesproken om de gebouwde omgeving al grotendeels aardgasvrij te maken per 2035
Reageer

Op woensdag 14 december stemden 32 publieke en private partijen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) in met het ‘Grand Design’ van een regionaal warmtenet van IJmuiden tot Almere en van Zaanstad tot Aalsmeer. Het voorgenomen collectieve warmtenet zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing en blijkt vele malen goedkoper te zijn dan een aanpak met individuele maatregelen in de woningen. De ‘Routekaart Duurzame Warmte in de MRA’ is ook bepaald. Hierin staan afspraken hoe het regionale warmtenet gerealiseerd kan worden.

De verwachting is dat het aaneengesloten warmtenet in 2040 evenveel duurzame warmte geeft aan huizen, tuinbouwkassen en bedrijven dat gelijk staat aan de warmtevraag van een half miljoen woningen. “De partijen in de MRA hebben de ambitie uitgesproken om de gebouwde omgeving al grotendeels aardgasvrij te maken per 2035, rekening houdend met verschillende situaties per gemeente. We beginnen niet bij nul. In Amsterdam en Almere zijn al grote netten aanwezig en in andere gemeenten zijn de plannen in een vervroegd stadium”, aldus warmteregisseur MRA, Jan van der Meer.

 

Doel is om warmtenetten te verduurzamen door bijvoorbeeld in te zetten op geothermie en op restwarmte van onder anderen Tata Steel en datacentra. Jan voegt nog toe: “Het warmtenet kan daarnaast ook helpen bij het omzetten van eventuele overtollige elektriciteit van de windmolens op de Noordzee naar duurzame warmte.”

 

Meer informatie is te vinden op de website www.warmteiscool.nl

 

Klik hier voor het volledige persbericht.

 

Contactpersoon:

Jan van der Meer
06 53 22 52 54 | mail

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers