of 61441 LinkedIn

Met de voeten in de klei

AfbeeldingNu de contouren van de Omgevingswet steeds duidelijker worden, staan deskundigen op om hun vakgenoten te onderwijzen in het werken met de ‘nieuwe’ instrumenten van de wet. Lezingen, seminars en adviesrapporten buitelen over elkaar heen en geven overheden en adviseurs raad over het ‘Omgevingswetproof’ werken.

Onveranderd doel
Dat geldt ook voor het werken met de Omgevingsvisie, het instrument dat na het Structuurplan en de Structuurvisie in 10 jaar tijd haar derde naam heeft gekregen. Als je de vakdiscussies volgt, lijkt wederom sprake van een gedaanteverwisseling van dit planinstrument. Maar in de kern dient de Omgevingsvisie nog steeds hetzelfde doel: een integrale koers schetsen voor de ruimtelijke ontwikkeling van een gebied.

 

Wil je dat op een goede manier doen, dan kan je soms maar beter de vakbladen negeren. Liever besteed ik mijn tijd aan het leren kennen van het gebied en haar mensen. De interactie met inwoners en ondernemers wijst me op de bijzondere en te koesteren plekken, de pijnpunten, maar vooral ook het geloof in het gebied. Het voert je mee in de verhalen van vroeger en nu, en de kansen en opgaven van morgen. Het enige dat je hoeft te doen is je laten meevoeren, te luisteren en door te vragen.

 

Verborgen schat
Op het Gelders Eiland (gemeente Rijnwaarden) heb ik dat recentelijk weer mogen ervaren. Het Gelders Eiland ligt op de grens met Duitsland, verstopt tussen oude en nieuwe rivierlopen. Het is een gebied rijk aan historie, landschappen en water. Een verborgen schat die je alleen kan ontdekken als je niet bang bent voor natte voeten. Dat mochten mijn collega’s Jolina, Tjakko en ikzelf ook ervaren toen we, op advies van inwoners, de Rijnstrangen in trokken. Op een zomeravond maakten wij een 14 km lange struintocht door het gebied.

 

De Rijnstrangen blijkt het kleine zusje van de Biesbosch: een prachtig gebied tussen Zevenaar en Rijnwaarden waar water en natuur vrij spel hebben. Wil je daar doorheen? Dan kun je maar beter je laarzen aandoen en de tijd nemen. Dat was echter niet wat wij deden. Een kort verslag van ons avondje met de voeten in de klei:

 

 • 18:00: Rustig wat eten bij pizzeria Efeze in Zevenaar
 • 18:45: Van start op gympen
 • 19:15: Schuilen onder boom tijdens hoosbui
 • 19:45: Broek tot over knieën nat door lopen door nat gras
 • 20:15: Aangezien voor Pokemonjagers door voorbij fietsende oudere vrouw
 • 20:30: Blaren bij Jolina en vastgelopen trekveer door onlangs verlaagd waterpeil
 • 21:00: Struinen door maïsveld dat over pad is gegroeid
 • 21:15: Blarenpleisters en koffie bij B&B Het Oude Gemaal bij Pannerden
 • 21:45: Splitsing van groep: wel of niet afsnijden
 • 22:00: Dwaaltocht door weilanden m.b.v. google maps omdat pad stopt
 • 22:15: Rendez-vous bij tweede trekveer en laatste kilometers in het donker
 • 22:45: Finish bij kerk Oud-Zevenaar

 

Blog Dave - Rijnwaarden in de tekst

 

Wij snappen inmiddels nog beter waarom de inwoners van het Gelders Eiland zo trots zijn op hun woonomgeving en waarom zij voldoende kansen zien voor de toekomst. Aan ons om hun geloof op te tekenen in een mooie visie. Dat gaat zeker lukken!

 

Over Morgen stelt in opdracht van de gemeente Rijnwaarden een Omgevingsvisie op voor het Gelders Eiland. Meer weten over onze aanpak of onze visie op de Omgevingswet? Neem dan contact op met Dave.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers