of 64120 LinkedIn

LETS blockchain

AfbeeldingOntvrienden, swaffelen, selfie en treitervlogger. Je kent ze wel, modewoorden van de afgelopen jaren. In de zakelijke wereld heb je ze ook: bitcoin, mining en blockchain. Deze drie woorden zijn niet hetzelfde en toch sterk met elkaar verbonden. Bitcoin is een digitale munteenheid. Mining is een proces van valideren en vastleggen van gegevens. En blockchain is kort gezegd het systeem waarin transacties decentraal en transparant worden vastgelegd zonder tussenkomst van een intermediair. Iedereen praat erover, maar weet iedereen wat het precies inhoudt? Volgens mij niet. De spreekwoordelijke klok en de klepel. Neem blockchain uit dit rijtje. Is dit echt een modewoord, of toch niet?

Vastgoed

Blockchain is toepasbaar in meerdere sectoren. Naast de financiële sector is ook de vastgoedsector ondertussen aan de blockchain. Normaal zijn in deze sector meerdere intermediairs betrokken (zoals makelaars, bankiers, accountants, taxateurs en notarissen). Met blockchain zijn die tussenpersonen in de toekomst overbodig. Gebruikers hebben zelf inzicht in de historie van transacties en de kenmerken van het vastgoed. Gesjoemel met cijfers is niet meer mogelijk. Vorig jaar is het eerste huurcontract van Camebridge Innovation Center Rotterdam vastgelegd in de blockchain. Baanbrekend voor een toch wel traditionele sector in Nederland.

 

Duurzame energie

Ook in de energiesector wordt steeds meer gesnuffeld aan blockchain. Steeds meer partijen verkennen de mogelijkheden om lokaal opgewekte energie ook lokaal te benutten. Denk maar aan woonwijken waar opgewekte energie onderling wordt uitgewisseld. Een ‘smart grid’ moet hiervoor worden gerealiseerd. Dit wordt ook wel een ‘Local Energy Trading System’ (LETS) genoemd. Hier is wel een ontheffing van de Elektriciteitswet voor nodig (Experimentenregeling). In bijvoorbeeld Eemnes wordt binnenkort opgewekte energie opgeslagen en onderling verhandeld via de blockchain. Woningeigenaren wekken overdag zonne-energie op en maken daar op dat moment maar beperkt gebruik van. Via blockchain verhandelen deze mensen dit aan bedrijven die het wel nodig hebben. Een slim elektriciteitsnet zorgt ervoor dat er meer balans ontstaat tussen vraag en aanbod. Met de gegevens in de blockchain kan zowel opwek als verbruik van energie beter worden voorspeld.

 

Hardware en software

Blockchain als oplossing voor de gewenste versnelling van de energietransitie is makkelijker gezegd dan gedaan. Hier zijn in eerste instantie investeringen in de ‘hardware’ nodig. Denk maar aan warmtenetten, zonneparken, windparken en laadinfrastructuur. Blockchain is vooral de ‘software’ die onder andere uitwisseling van opgewekte energie transparant vastlegt. Ironisch is wel de (terechte) discussie over het hoge energieverbruik van blockchain door de benodigde computerkracht. Het gaat hier vooral om de populaire bitcoins. De beloning voor het oplossen van ingewikkelde puzzels, in de vorm van bitcoins, is voor ‘miners’ zeer aantrekkelijk. Wel moet worden benadrukt dat er ook verificatieprotocollen bestaan met een lager energieverbruik.

 

Veel potentie

In de komende jaren zijn hardware en software onafscheidelijk, gelet op de toenemende belangstelling en de bestaande Experimentenregeling. Wij merken dit ook in de adviespraktijk. Onlangs stelde een gemeente ons de vraag of blockchain een oplossing is voor de uitwisseling van opgewekte energie op een bedrijventerrein. Ook vroeg een projectontwikkelaar zich af of blockchain kan worden toegepast op deelauto’s bij een groot woningbouwproject. Over Morgen is geen specialist in blockchain, maar kent wel de juiste partijen om blockchain toe te passen in de energietransitie. De ontwikkelingen van blockchain blijven wij dan ook volgen. Blockchain is geen modewoord meer, maar technologie met veel potentie. Reden om de mogelijkheden, samen met de markt, verder te verkennen. Kortom, let’s blockchain!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Koen ter Berg op
Blockchain is een buzzword ben praktisch geen enkele toepassing voor een vertrouwde partij als de overheid. Zie ook dit uitstekende artikel, ook heel begrijpelijk voor leken: https://decorrespondent.nl/8628/de-blockchain-ee …

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers