of 64740 LinkedIn

Klimaatverandering vraagt om daadkracht

Klimaatverandering vraagt om daadkracht. Om vergaande mitigatieplannen te maken en te gaan uitvoeren
Over Morgen Reageer

De boodschap is helder en weinig verrassend: klimaatverandering gaat sneller dan gedacht en voelen we nu al. We hebben nog ongeveer 10 jaar de tijd voor we de 1,5 graad opwarming bereiken. 10 jaar is maar ietsje meer dan de periode die nodig is om een windmolen te realiseren van planfase tot opwek. Tijd voor nog meer daadkracht en actie dus!

25 oktober j.l. presenteerde het KNMI het klimaatsignaal ’21 voor Nederland. Dit is de eerste concrete vertaling voor Nederland van het IPCC klimaatrapport dat in augustus dit jaar verscheen. Met dit rapport wordt de urgentie van de zich snel voltrekkende klimaatverandering duidelijk. Een stijgende zeespiegel, een toename van droge lentes en zomers en meer extreme zomerse buien vormen de klimaatrisico’s voor Nederland.

 

In 2023 komt het KNMI met nieuwe klimaatscenario’s waarin specifiek staat beschreven welk klimaat, zeespiegel en weer we kunnen verwachten in de komende eeuw, afhankelijk van hoe snel we onze CO2-uitstoot weten terug te dringen.


Tijd voor daadkracht

De uitstoot van broeikasgassen brak ook in het coronajaar 2020 records, ondanks de lockdowns. Dit meldt de World Meteorological Organization (WMO), de weer- en klimaatorganisatie van de Verenigde Naties vandaag. En vorige week kwam weer ruim in het nieuws dat olie en gasverbruik weer enorm is gestegen en dat we globaal nog ver achter op schema liggen met de Parijsdoelstellingen.

 

Tijd dus voor flinke ambities en daadkracht voor de klimaattop in Glasgow. Om vergaande mitigatieplannen te maken en te gaan uitvoeren. Om te spreken over de noodzakelijke adaptatie en samenwerking, die nodig zal zijn ondanks deze maatregelen. En om toezeggingen te doen hoe armere landen, die meer te lijden hebben onder klimaatverandering en er minder aan hebben bijgedragen, (financieel) kunnen worden geholpen in hun opgave.

 

Afbeelding

 

Wat feitjes uit het klimaatsignaal:

  • Nederland warmt bijna 2x sneller op dan globaal. Dat hebben we gemerkt. Op 25 juli 2019 ging het kwik in Nederland door de historische grens van 40°C
  • Rond 2100 moeten we rekening houden met 1.20m zeespiegelstijging (tov 2000), met een kans op 2m als de Antarctische ijskap instabiel wordt
  • Extreme buien worden extremer en die tred is significanter aan de kust dan in het binnenland
  • Voor vrijwel geheel Nederland is er een significante trend naar een groter neerslagtekort in de lente
  • Voor Zuidoost Nederland is die trend zelfs significant voor het gehele groeiseizoen (van april tot september).


Voor de adviseurs van Over Morgen betekent dit onverminderd dat we onze mouwen opstropen om onbegrensd te werken aan duurzame impact. We weten dat jij dit ook doet vanuit jouw rol en verantwoordelijkheid.

Als we elkaar kunnen helpen en versterken vanuit wat voor invalshoek dan ook, dan moeten we dat niet nalaten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers