of 61043 LinkedIn

Kennistraject versnelt energietransitie door koppeling met Omgevingswet

AfbeeldingInvulling geven aan de energietransitie heeft een grote impact op de inrichting en ontwikkeling van onze leefomgeving. Die verandering geeft onzekerheid. Ook de Omgevingswet brengt dat met zich mee. Door meer maatschappelijk initiatief staat de leefomgeving weer centraal in plaats van het woud aan regels. Waarom deze zaken niet koppelen om te zien of ze elkaar kunnen ondersteunen? Dat is exact wat nu gebeurt met het Kennistraject Energietransitie en Omgevingswet.

Het doel van het Kennistraject Energietransitie en Omgevingswet is om de energietransitie te versnellen met de instrumenten uit de nieuwe Omgevingswet. Over Morgen is onderdeel van een consortium dat dit kennistraject voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken begeleidt.


Acht pilotprojecten

De ruggengraat van het kennistraject bestaat uit een achttal pilotprojecten en tientallen projecten in de tweede lijn. De pilotprojecten zijn zorgvuldig gekozen om een breed spectrum van de benodigde kennis te kunnen ontwikkelen. Elke gemeente met een pilot heeft een specifieke onderzoeksvraag omarmd. Daarnaast zijn de pilotgemeenten over het hele land verspreid.

Pilotcoach

Ik ben namens het consortium pilotcoach voor één van deze pilots. In mijn geval gaat het om de gemeente Tilburg. De onderzoeksvraag die hier centraal staat is: Hoe en waar leg je de samenwerking (tussen gemeente, bedrijven en burgers) vast? Welke instrumenten van de Omgevingswet kun je hiervoor gebruiken? In het geval van Tilburg is het aardgasvrij maken van een aantal wijken de pilot om hier antwoorden op te vinden.


We zijn van start!

Op 18 april vond de startbijeenkomst plaats in Utrecht. Naast een presentatie van alle acht pilothouders, werd veel informatie uitgewisseld en gediscussieerd. De levendigheid en het enthousiasme dat los kwam belooft veel goeds voor dit kennistraject dat tot het eind van het jaar zal duren. Gedurende het proces zal ik de voortgang en mijn leermomenten regelmatig delen.


Meer weten?

U wilt vast meer weten over deze interessante koppeling tussen de energietransitie en de instrumenten van de Omgevingswet. Kijk daarvoor hier.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Tjakko Dijk (Adviseur Omgevingswet) op
Dank Wim voor je reactie. Dat is mooi van dit kennistraject. Dus ja, we gaan de opgave eerst verankeren. Daarbij gaan we niet zozeer gelijk met de instrumenten van de Omgevingswet aan de slag, maar wel met de filosofie van de wet.
Door Wim Tijssen (adviseur Omgevingswet) op
Samen met Tjakko hebben wij als premisse de stelling betrokken dat de opgave misschien eerder in het proces moet worden verankerd dan in de instrumenten als zodanig. De instrumenten van de Omgevingswet fungeren dan 'slechts' als achtervang.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers