of 58952 LinkedIn

Jan van der Meer

Jan is een gedreven adviseur met een sterke focus op duurzame gebiedsontwikkeling en duurzame energie. Hij is een conceptueel denker, vlot met de pen en geeft aansprekende presentaties. Hij krijgt projecten voor elkaar tot en met realisatie. Als oud-bestuurder weet hij als geen ander het doel voor ogen te houden en de juiste mensen en netwerken met elkaar te verbinden om het gewenste resultaat te krijgen. Hij is bovendien in staat om dit gepaard te laten gaan met een (strategisch) communicatieadvies.

jan.vandermeer@overmorgen.nl
06 53 22 52 54

LinkedIn

 • Met warmtenetten komen we versneld van het aardgas af

  Reageer

  AfbeeldingOp 8 januari, de dag dat Groningen werd getroffen door een van de zwaarste aardbevingen van de afgelopen vijf jaar, stond in het Parool het opinieartikel ‘Discutabel of stadswarmte echt zo duurzaam is’ van de actiegroep Amsterdam Fossielvrij. De auteurs betogen dat warmtenetten met industriële restwarmte niet duurzaam zijn en het ook onzeker is of ze op termijn wel duurzaam gemaakt kunnen worden. Het artikel vraagt om een reactie.

 • Nieuwe coalitie doet er goed aan voldoende uit te trekken voor de warmtetransitie

  Reageer

  De gaswinning zal ongetwijfeld een belangrijk onderwerp zijn aan de onderhandelingstafel van de beoogde coalitiepartijen. Grote kans dat de gaskraan in Groningen verder wordt dichtgedraaid. Natuurlijk heeft dat effect op de schatkist; minder winning leidt tot minder gasbaten en dus tot het maken van keuzes in de Rijksbegroting. Maar de lagere gaswinning leidt ook op een andere manier tot effecten binnen de Rijksbegroting. Er zal namelijk ook moeten worden gekeken naar de afname van aardgas. Als er minder aanbod is zullen we dus ook de vraag naar aardgas moeten afbouwen. En daar is óók rijksgeld voor nodig. Iets waar tot nu tot nog weinig aandacht voor is.

 • Tegenstanders warmtenetten zijn bondgenoten aardgas

  Reageer

  AfbeeldingOp 1 november was er in Pakhuis de Zwijger een constructief debat over het einde van aardgas in de gebouwde omgeving. Ik mocht een bevlogen verhaal houden over waarom we af moeten van aardgas, hoe we dat het beste kunnen doen en wat we daarvoor nodig hebben. Het publiek deelde het urgentiegevoel en wilde actie zien. Een dag later kreeg ik een mail van een man uit Amsterdam. Hij liet weten zijn medebewoners niet mee te krijgen bij een overstap naar stadswarmte en dus gaan ze de gasketels vervangen. En dat terwijl het warmtenet nota bene om de hoek ligt. Een blog over de weerbarstige praktijk.

 • Ieders rol in de warmtewende

  1 reactie

  Afbeelding2016 wordt het jaar van de warmtewende. Er wordt momenteel volop gediscussieerd over warmte en het uitfaseren van aardgas in de gebouwde omgeving. Elke week kan men wel naar een bijeenkomst of congres om te filosoferen wat er allemaal nodig is om van gas los te komen. Rijksoverheid, provincies en verschillende gemeenten zijn druk bezig met warmte en dat móet haast wel tot resultaten leiden dit jaar. Alleen de burger weet nog vaak niet wat er allemaal staat te gebeuren. Maar ook dat gaat snel veranderen.

 • Lessen voor geslaagd windmolenpark

  1 reactie

  AfbeeldingOnlangs mocht ik voor een zaal vol Limburgse wethouders een presentatie houden over het succesvolle windmolenproject in Nijmegen. In mijn presentatie had ik een aantal lessen voor de bestuurders. Zo moet in mijn ogen de gemeente de lead nemen voor de realisatie van windmolens. Want die molens komen er uiteindelijk toch en dan kan de lokale gemeenschap er maar beter aan verdienen.

 • Maak van warmtenetten een nutsvoorziening

  Reageer

  Er wordt in Nederland 650 Petajoule (PJ) aan warmte per jaar verspild. Warmte die in industriële processen overtollig is en afgegeven wordt aan de lucht of het water. Een equivalent van maar liefst 15 miljard m3 aan aardgas. Daarmee kunnen theoretisch alle woningen in Nederland worden verwarmd. Natuurlijk is niet alle restwarmte beschikbaar en makkelijk uit te koppelen, maar volgens CE Delft is de benuttingspotentie van 57 PJ goed voor 1,2 miljoen huishoudens.

 • Duurzaamheid vraagt om catch all strategie

  Reageer

  Namens Over Morgen kom ik regelmatig bij milieuwethouders over de vloer. Mij zijn daarbij een aantal zaken opgevallen: er is veel goede wil, maar het ontbreekt vaak aan voldoende budget, een goede structuur voor het duurzaamheidsbeleid, monitoring en de inschakeling van het lokale bedrijfsleven. Als je duurzaamheid echt serieus neemt, moet er meer uit de kast worden gehaald.

 • Energiebesparen wettelijk verplicht

  2 reacties

  Bij energiebesparing gaat veel aandacht in Nederland uit naar de particuliere sector. Er worden allerlei campagnes, maatregelen en financieringsinstrumenten bedacht om huurders en particuliere woningeigenaren tot actie te bewegen. Een goede zaak, maar het bedrijfsleven wordt vaak vergeten, terwijl bedrijven meestal de meeste energie verbruiken in een gemeente. Als voorbeeld, in Nijmegen is de verhouding binnen het totale energieverbruik een derde particulier en twee derde zakelijk.

 • Perfect as the enemy of good

  Reageer

  Onlangs twitterde ik dat in november de eerste 4.000 woningen in Nijmegen van het gas zijn afgehaald en nu worden verwarmd met restwarmte van de afvalenergiecentrale. Je zou zeggen dat hier iedereen blij van wordt: minder gasverbruik, minder handel met boef Poetin en een positief signaal richting de Groningers. Maar ik kreeg ook zure reacties van mensen die warmtenetten maar niks vinden. En ze gebruiken daarbij vooral drogredeneringen.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers