of 59250 LinkedIn

Inspirerende gebiedsontwikkeling in Berlijn

Stad van organische gebiedsvernieuwing, tijdelijkheid en burgerinitiatieven. Een stad waarvan je planologische hart sneller gaat kloppen en waar gebiedsvernieuwing een nieuwe dimensie lijkt te hebben ingeslagen. In Nederland wordt vaak verwezen naar Berlijn als het gaat om die gebiedsvernieuwing. Wat doen ze anders? Welke elementen kunnen we ook in Nederland toepassen? Over Morgen organiseert een studiereis in april 2016 om antwoord te vinden op deze vragen. Gebiedsvernieuwers die zich aangesproken voelen en nieuwsgierig zijn, zijn uitgenodigd dit met ons samen te ontdekken. Ter voorbereiding en inspiratie bracht ik een weekje door in deze inspirerende en bruisende stad.

Mijn gebiedsvernieuwingsspeurtocht begon in de Berlinische Galerie waar de tentoonstelling ‘Radically Modern’ een inkijk gaf in ‘Urban Planning and Architecture in 1960s Berlin’. De twee planologische stromingen in Oost- en West Berlijn boden een prachtige inkijk in verschillende denkbeelden vlak naast elkaar. En vandaag de dag zie je die tweestrijd in de straten van Berlijn nog steeds op vele plekken.

 

berlijn

 

Om een indruk te krijgen van een recente gebiedsvernieuwing liep ik door het grote
Gleisdreieck park. Een oud spoorwegemplacement is omgevormd tot een groots en groen park met een industrieel accent. Door de ligging tussen de wijken Kreuzberg en Schöneberg, tussen Oost en West is het een voorbeeld van verbindingen leggen en gebieden op elkaar laten aansluiten.

 

Iets verder zuidwaarts is het oude vliegveld Tempelhof gelegen. Sinds het laatste vliegtuig in 2008 is opgestegen van het vliegveld, is het in gebruik als een groot, recreatief gebied. Rust en ruimte midden in de stad, een bijzondere plek. Het is een krachtig voorbeeld van inmenging van de bewoners van Berlijn door in een referendum in 2014 tegen een voorgenomen ontwikkeling van het gebied te stemmen. Dus voorlopig blijft het een recreatief gebied met op dit moment wel een tijdelijke functie als opvangplek voor vluchtelingen. Je wordt vanzelf nieuwsgierig hoe de toekomst van deze bijzondere plek er uit gaat zien.

 

berlijn 4Inmiddels zat ik ’s avonds in een van de barretjes in het geweldig hippe en levendige Schöneberg en naast me zat een wat oudere vrouw. Toen ze hoorde dat ik uit Nederland kwam vertelde ze dat ze binnenkort een expositie zou hebben in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Het bleek de invloedrijke Duitse kunstenares Isa Genzken te zijn. Dit is dus ook Berlijn. Ze nodigde me uit om haar nieuwe werk in haar atelier in Charlottenburg te bekijken. Een unieke kans. Naast haar indrukwekkende kunst was ik vooral ook onder de indruk van het ruige gebied waar oude fabrieken waren ingericht als bedrijfjes waaronder ateliers.

 

Al met al ben ik veel nieuwsgieriger geworden hoe deze gebiedsvernieuwing allemaal tot stand komt. De Over Morgen studiereis in april 2016 belooft een indrukwekkende, inspirerende en leerzame reis te worden. Naast diverse projectbezoeken met uitleg van experts, zullen we ook in gesprek gaan met het stadsbestuur van Berlijn en een bezoek brengen aan onze Nederlandse ambassade in het bijzondere pand van Rem Koolhaas. Iedereen die planologenbloed heeft, heeft het over Berlijn. Ga mee! Bekijk de flyer met het programma en neem voor meer informatie contact met ons op.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers