of 62812 LinkedIn

Implementatie Omgevingswet moet zorgvuldig gebeuren

Implementatie Omgevingswet moet zorgvuldig gebeuren. Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) nog niet ready to use
Over Morgen Reageer

De nieuwe datum voor invoering van de Omgevingswet is bekend; 1 januari 2022. Dit is een jaar later dan eerder gepland. De Rijksoverheid en de koepels van gemeenten, provincies en waterschappen zijn dit overeengekomen. Met de nieuwe datum willen zij betrokken organisaties meer tijd bieden voor goede invoering van de wet. Reden is onder andere het coronavirus, maar er spelen meer zaken.

De implementatie van de Omgevingswet vraagt meer tijd dan verwacht. Een aantal weken geleden maakte Minister Van Veldhoven voor Milieu en Wonen bekend dat de inwerkingtredingsdatum van 1 januari 2021 werd losgelaten. Minister Ollongron van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is na haar terugkomst om de tafel gegaan met de uitvoerders van de wet. Zij zijn gelukkig spoedig met een nieuwe datum gekomen.

 

Bij Over Morgen blijven we – samen met onze opdrachtgevers- onverminderd hard werken aan deze belangrijke wet. Wij zien in de dagelijkse praktijk dat er ondanks de coronacrisis nog hard wordt gewerkt aan de implementatie van de wet. De Omgevingswet is de grootste wetswijziging sinds de invoering van de Grondwet, dit vraagt om zorgvuldigheid.

Aan de slag

Ondanks de worsteling waarmee ambtelijke organisaties kampen, spreekt de Minister de waardering uit voor de creatieve manier waarop ambtenaren, wethouders, ICT-beheerders en ook maatschappelijk organisaties doorgaan met het werk. Wij onderstrepen dit van harte. Ook de gemeenten waarvoor wij werken, trekken er momenteel heel hard aan om alle voorwaarden voor elkaar te krijgen.

Digitale zaken nog niet op orde

Naast dat het verschrikkelijke coronavirus aanleiding geeft tot andere prioriteiten, is ook het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) nog niet ready to use. Het DSO wordt de plek waar iedere inwoner kan zien waarvoor wel en waarvoor geen vergunning nodig is in een bepaald gebied. Uit de brief van de minister blijkt dat op voor dit platform nog een groot aantal stappen gezet moet worden. De Omgevingswet kan alleen in werking treden als het DSO op orde is.

Werk verzetten

Een jaar vliegt voorbij, het is voor ons dus geen reden om achterover te leunen. We helpen daarom onder andere gemeenten met het omgevingswetproof maken van de organisatie en het opstellen van de benodigde omgevingsvisie.

 

Het is goed te lezen dat alle betrokken organisaties een spoedige en zorgvuldige inwerkingtreding nog steeds ondersteunen. Zij zien net als wij dat de Omgevingswet kansen biedt voor de verdere toekomstbestendige ontwikkeling van onze leefomgeving.

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan contact op met Joey Engelen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers