of 59345 LinkedIn

Holzmarkt: van kater tot vernieuwing

Holzmarkt: van kater tot vernieuwing.

Ik dacht in een krakersscene terecht te komen tijdens mijn bezoek aan Holzmarkt in Berlijn. Ik heb een allergie voor het fenomeen kraken, dus ik maakte me al op voor een stevige discussie. De middag bleek voor mij echter een van de meest inspirerende middagen te worden in gebiedsvernieuwing.

Onderstaande tekst geeft treffend aan wat de filosofie achter Holzmarkt is en als kosmopoliet spreekt me dit aan:

 

“Mit Übermut denke ich daran, wie diese Fläche neu, ganz anders zu leben beginnen kann. Mit einem musikalischen Herzen, ohne Mauer, ein Dorf von Schaffenden geschaffen, an dem sich jeder finden kann, ob im Biergarten oder beim Friseur, im Kiosk oder in der Galerie, im Hotelzimmer oder auf der Showbühne. Das wär’s! Ideen über Ideen gehen mir durch den Kopf und das in Berlin – für mich der Ort, wo Träume wahr werden. Ich hab’es selbst erlebt!” – steffi-lotta für den Holzmarkt. Zie hieronder voor een Engelse vertaling.

 

Deze tekst zichtbaar maken in de leefomgeving is precies wat er aan de oever van de Spree wordt ontwikkeld en is ook precies waar onze studiereis naar Berlijn over ging. In Berlijn vindt veel gebiedsvernieuwing plaats en in onze ogen is de Duitse hoofdstad hierin innovatief; er lijkt veel mogelijk. Om uit te vinden of dat zo is, kan je het beste ter plekke gaan kijken.

 

Serieuze waardecreatie
Vanaf de overkant van de Spree keek ik naar Holzmarkt. Daar in stadsdeel Fiedrichshain leek het gebied een anarchistische puinhoop. We wisten dat we uitleg zouden krijgen over de ontwikkeling van de Holzmarkt en onze Duitse tourguide had al gezegd dat het een soort van hippy-gebied was. En hoewel ik veel heb met gebiedsvernieuwing, was ik ingesteld op een krakersverhaal. Des te verrassender was het verhaal van Hannes, een van de drijvende krachten achter de ontwikkeling van Holzmarkt. Want wat bleek? Er werd een serieuze gebiedsontwikkeling uit de grond gestampt, maar wel een waarbij de gebaande paden werden verlaten en vanuit de filosofie van Holzmarkt werd geopereerd. Een groep van circa 130 jonge mensen is serieus bezig met waardecreatie en het creëren van werkgelegenheid in het centrum van Berlijn en ze gaan daarbij enorm serieus te werk. Het mooie is dat deze 130 mensen met iets bezig zijn waar ze niet voor zijn opgeleid, maar waar ze mee in aanraking kwamen. In die zin kan je spreken over een soort van betaalde opleiding.

 

Bloedserieuze gebiedsvernieuwing
Hun filosofie gaat terug naar de periode van 2004 tot 2010 toen op de oever van de Spree de immens populaire technoclub Bar25 was gevestigd. Deze tijdelijke invulling van het leegstaande gebied werd beëindigd toen de gemeente besloot dat het gebied ontwikkeld moest worden en het op de markt zette. De initiatiefnemers gingen naar de andere kant van de Spree maar de ogen bleven gericht op de overkant. Een Zwitsers pensioenfonds maakte het mogelijk om de droom te realiseren. Zij kocht de grond aan met het idee de plannen van Holzmarkt een kans te bieden. De visie van Holzmarkt wordt weerspiegeld in een corporatieve werkwijze. De principes van duurzame en democratische economische activiteit staan daarbij centraal. Niet het verdienen van geld, niemand van de initiatiefnemers verdient meer dan een leraar basisonderwijs, maar het creëren van waarde voor Berlijn staat voorop. Maar dat doen ze op een bloedserieuze en zakelijke manier.

 

Op deze manier wordt een gebied ontwikkeld waar creativiteit in allerlei vormen een plaats vindt. Muziek, theater, startups met de daarbij horende werkgelegenheid en levendigheid moeten dit gebied tot een inspirerende omgeving omvormen. Mijn idee dat dit een bezoek aan een krakersbolwerk zou worden, werd door de Holzmarktmensen dan ook vakkundig de grond in geboord. Hier is sprake van een vernieuwende en inspirerende gebiedsontwikkeling, krakende hippies heb ik niet gezien.

 

“With great pride, I think of how this area could be filled with life in a completely new and different way. With a musical heart and no boundaries, there is a village created by artists, where people and ideas come forth. It happens in the beer garden, the hairdresser’s, the kiosk, the gallery, the hotel room or on the stage. It would really be something!” – steffi-lotta for the Holzmarkt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers