of 63946 LinkedIn

Het jaar van de zon

Het jaar van de zon. Hoe krijgen gemeenten, steden, dorpen of provincies inzicht in de kansen op het gebied van zonne-energie?

Jan Terlouw zei ooit eens: alle energie en leven komt van de zon. Met olie gebruiken we de zon van tien duizend jaar geleden. Waarom gebruiken we niet gewoon de zon van nu? Immers, zonne-energie die in één uur de aarde bereikt, is genoeg om de hele planeet voor één jaar van energie te voorzien. Afgaand op de aanvragen die deze voorjaarsronde voor de SDE+ ingediend zijn, begint het er nu op te lijken.

In maart kon voor 7,1 miljard subsidie aangevraagd worden voor hernieuwbare energieprojecten. Daar waar in 2016, en vooral in 2015, de miljarden opgeslokt werden door biobijstook in kolencentrales en wind op land projecten, is zon-PV (fotovoltaïsche zonne-energie) nu trotse koploper met 45% van het totaal aangevraagde budget. Dat maakte het RVO woensdag 5 april bekend in een nieuwsbericht.

 

Voor een duurzaam Nederland is het goed dat nieuwe biobijstook in kolencentrales ten einde komt, getuige de verhalen over hout dat speciaal met zeeschepen hiervoor wordt geïmporteerd. En wind op land – ja, dat heeft tegenwind en het zal nog een tijd duren voordat de maatschappelijke acceptatie, urgentie en besef van noodzaak voor wind plaats maakt voor enthousiasme en nieuwe projecten.

 

Zal 2017 dan het jaar van de zon worden? €3,2 miljard voor zonprojecten zijn gegund. Mits netjes en serieus voorbereid (wij zien wel eens anders, overigens) kan dit binnen één of twee jaar gewoon gerealiseerd zijn. Zon is geschikt voor zakelijke en particuliere gebruikers. Zon is modulair. De businesscase interessant en overzichtelijk. En installateurs en aanbieders genoeg, dus de markt zal z’n werk doen. Maar nog belangrijker, zon is leuk en zichtbaar. Of zoals iemand laatst zei: zon is sexy!

We kijken uit naar de SDE beoordelingen van de specifieke aanvragen en natuurlijk speciaal naar die van ons eigen Zonnepark Apeldoorn. We zullen het over een aantal weken weten!

 

En denk je nu: ja, ik wil meer met zon!? Maar hoe kan ik mijn gemeente, stad, dorp of provincie inzicht geven in de kansen? Kijk eens op onze zonnewijzer. Geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op en we komen graag bij je langs om te laten zien hoe ook jij kan helpen om 2017 het jaar van de zon te laten zijn!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers