of 63966 LinkedIn

Het dubbele gezicht van de postcoderoosregeling

Sinds 1 januari 2014 is de zogenaamde postcoderoosregeling in werking. Deze regeling geeft een forse financiële stimulans om grootschalige zonnevelden – zoals we die wel in Duitsland kennen – ook in Nederland mogelijk te maken. Sinds de inwerkingtreding van de regeling is er veel kritiek op de regeling: te klein bereik vanwege de beperking van de postcoderoos, dubbele aansluitingen zijn onnodig en leiden tot teveel kosten, BTW-onduidelijkheid, et cetera. Maar toch blijft de markt maar vernieuwen: nieuwe postcoderoosprojecten worden geïnitieerd en risicodragende nieuwe zonneveldontwikkelaars melden zich.

Dus waar komt dan de kritiek vandaan en hoe verhoudt zich dat tot het feit dat plannen wel ontwikkeld worden en nieuwe risicodragende partijen zich melden? Zie hier het dubbele gezicht van de postcoderoosregeling.

 

Rupsje nooitgenoeg

Over Morgen is van mening dat de regeling in essentie nog steeds goed is, dat de  praktische barrières sneller weggenomen moeten en kunnen worden en dat we ons niet moeten laten afleiden door de markt die preekt voor eigen parochie. We kunnen het niet hard maken, maar bedenk dat het volgende scenario nog wel eens kan kloppen:

Is het namelijk niet gewoon een kwestie van ´rupsje nooitgenoeg´? Het rupsje nooitgenoegdoet ons denken aan de vastgoedontwikkelaars van weleer, die altijd roepen dat de gemeente te langzaam is, er teveel onderzoeken gepleegd moeten worden, dat de grond te duur is, dat de kwaliteit van de voorgeschreven klinkers te hoog is, maar ondertussen wel gewoon ontwikkelen, bouwen en (verdiend) winst maken. Zou dat er niet achter zitten? Een ouderwetse preek voor eigen parochie?

 

En als u toch bezig bent, beseft u zich dit: de Kamer vraagt om initiatieven en ondernemende partijen op dit gebied: en dat gebeurt al sinds de regeling een feit is! Wij zien dat veel gemeenten, ontwikkelende marktpartijen, energiebedrijven en adviserende organisaties nieuwsgierig, actief en ondernemend bezig zijn met de regeling om te kijken waar deze in hun gemeente toegepast kan worden. Marktpartijen (sommige zelfs gespecialiseerd hierin) steken er veel geld en energie in en de eerste slimme varianten op de ‘standaard-postcoderoos’ worden al ontwikkeld. In Langedijk wordt het eerste veld postcoderoosveld ook fysiek gebouwd, vooruitlopend op officiële goedkeuring van de belastingdienst. Kortom: deze regeling leidt tot vernieuwing in de energiemarkt en tot heel veel lokale initiatieven.

 

AfbeeldingPaarse krokodil

Dus Minister, Kabinet en Tweede Kamer, laat de kritiek u niet aan het twijfelen brengen over de regeling an sich en blijf het vertrouwen uitspreken. Geef zekerheid voor de toekomst, houdt uw woord en ruim die paarse krokodillen nu echt eens uit de weg. En houdt u tot slot steeds voor ogen waarom u deze regeling ooit in het leven geroepen heeft!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk Daalder Pak de Wind op
De auteur, Erik Thissingh is ondernemer, is van de VVD Landelijke partijcommissie Infrastructuur en Milieu.
Hij had dit bij zijn opinie er bij moeten vermelden, al druipt het rechtse anti duurzaam sentiment er van af.

De postcode roos regeling werkt niet omdat hij te veel belasting heffing bevat.
Behalve dat de projecten daardoor veel te duur worden gemaakt door ambtenaren, willen klanten dat niet kopen.

Iets wat duurzaam afremt en burgers bedondert is natuurlijk de favoriete regeling voor vvd aanhangers.
Zij verdienen aan het klimaat probleem.

Een leugen van vvd'er Erik Thissingh is dat de postcode regeling bedoeld voor hetzelfde grootschalige succes van de Duitse EEG wet.
Het is juist het omgekeerde, de postcode regeling moet duurzaam klein en onaantrekkelijk houden.
.
De postcoderegeling is uitsluitend bedoeld voor kleinschalige projecten, daarom is hij ook beperkt tot een enkele postcode.

Dat wil vvd'er Erik Tijsingh dan ook, duurzaam klein houden.

Duurzaam wordt juist groot, als consumenten zelf voordeel hebben van hun duurzame aankopen. Dat regelt de succesvolle Duitse EEG wet, Duitse burgers krijgen het voordeel van windparken, als zij een aandeel er in kopen.
Nederlandse bugers krijgen dat voordeel niet, omdt de belasting dat voordeel in pikt.
Daarom staat Nederland als grootste en vuilste land, onderaan de duurzaam ranglijst van der EU.

Onze ambtenaren werken voor lobbyisten als deze vvd'er, niet meer voor de maatschappij als geheel.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers