of 58952 LinkedIn

Heet, heter, heetst

Vorige week stond Nijmegen weer op haar kop. De Vierdaagse wandelroute en de Zomerfeesten trekken jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers naar de stad. En deze gasten komen overal vandaan: Canadezen, Noren, Duitsers, maar ook Chinezen, Japanners en Russen. Er wordt gelopen en gefeest. De lopers startten om een uur of 4 in de ochtend voor hun lange tocht van 55 kilometer, net op het moment dat de feestvierders naar huis gaan. Dit jaar begon ik, dankzij de hitte, als feestvierder en eindigde ik als loper. Hoe is dat zo gelopen?

Afbeelding

 

Van feestvierder naar loper
Zaterdag en zondag ben ik met collega’s en vrienden de stad in gegaan om feest te vieren: leuke bands, drank en veel gezelligheid. Dinsdag was de eerste dag van de mars en het was bloedheet. Mijn zoon liep mee en had enorm veel last van de warmte. Zijn benen zagen er aan het einde van de dag niet uit: rood opgezwollen en vol blaren… Niet van het lopen, maar van de hitte. Om hem te ondersteunen, te motiveren en desnoods te duwen ben ik vanaf dag twee meegelopen. Naast het feit dat het geweldig was om samen deze tocht te lopen in en om onze stad viel me in de prachtige omgeving iets enorm op: de stadshitte!

 

Vergroenen is noodzakelijk
Het was al warm, maar als je een dorp of stad binnenloopt te midden van een feestende meute met weinig groen en veel verstening, dan loopt de temperatuur flink op. Op dat moment ondervind je heel direct de effecten van de enorme hitte veroorzaakt door de verstening in de stedelijke omgeving. Dit heeft voor mij opnieuw, heel nadrukkelijk, tastbaar gemaakt dat het verstenen van de stedelijke omgeving een direct opwarmend, zeg maar verhittend, effect heeft. Meer infrastructuur, kleinere tuinen en het steeds meer betegelen van tuinen zijn hier de oorzaak van. Natuurlijk moeten we alle energie inzetten op het voorkomen van de verdere opwarming: de energietransitie. De huidige fosiele brandstoffen zijn immers de oorzaak van de opwarming en de toenemende hitte. Maar daarnaast is alle inzet nodig op het vergroenen van onze stedelijke omgeving zoals de aanleg van parken, onttegelprogramma’s en het stimuleren van groen in de stad.

 

De toenemende hitte in de stad krijgt mijns inzien nog veel te weinig aandacht. Door het geven van informatie, het stimuleren van betrokkenheid en verantwoordelijkheid kan awareness worden gecreëerd. Maar ook directe actie is noodzakelijk. Binnen Nijmegen ben ik daar als raadslid mee bezig: door de vergroening van de lokale belasting, het vergroenen van de gevels en middels projecten gericht op onttegelen en het realiseren van tijdelijk pop up parken. Benieuwd hoe jij zelf of jouw gemeente een bijdrage kan leveren? Of heb je suggesties? Ik hoor het graag.

 

Nu maar hopen dat het volgend jaar voor zowel lopers als feestvierders minder heet is bij de Vierdaagse. Oh ja, mijn zoon heeft hem uitgelopen ondanks zijn hitte-uitslag en blaren. Ik heb hem drie dagen kunnen ondersteunen, maar hoop toch dat dit volgend jaar niet meer nodig is.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers