of 59212 LinkedIn

Gemeentes, keer het tij bij herstructureringsplannen

Binnen nu en een paar decennia zullen veel gasleidingen langzaam maar zeker verdwijnen. Daar komen vooral dikkere elektriciteitskabels en warmtenetten voor in de plaats. ‘Gemeentes, verspil alsjeblieft geen tijd en geld, maar zorg dat de energietransitie en zeker de warmtetransitie integraal onderdeel uitmaakt van alle herstructureringsplannen’, zegt Martijn van Lier.

 

“Het is toch zonde dat we plannen en ontwerpen maken om een paar kilometer straat te herstructureren, maar dat er geen rekening wordt gehouden met de energietransitie?” Met die woorden stapte Barry Groenwoud van Drong Omgeving en Techniek ons kantoor binnen. Hij ziet in de dagelijkse praktijk dat er bij herstructureringsprojecten onnodig maatschappelijk geld verloren gaat als we niet oppassen. Bovendien ondervindt de omgeving meer overlast dan noodzakelijk is. 

Al pratend concluderen we dat we een gesprek met in ieder geval één gemeente aangaan om te proberen het tij te keren en dat er nog wel meer zullen volgen. Dat doen we niet omdat we er zelf belang bij hebben, maar omdat we niet meer in de spiegel durven te kijken als we niets doen.

‘Alleen oog voor wat er al ligt’

Het is druk in de bodem onder ons. Waterleidingen, riolering, elektriciteitskabels, gasleidingen etc. hebben in de loop der tijd letterlijk en figuurlijk een weg gevonden. Al die kabels en leidingen hebben we mooi weggewerkt onder bestrating en asfalt. Als die wegbedekking wordt vervangen is het een mooi moment om ook de kabels en leidingen eens te herschikken. Dat gebeurt ook, maar beheerders hebben vaak alleen oog voor wat er al ligt. Binnen nu en een paar decennia zullen veel gasleidingen langzaam maar zeker verdwijnen. Daar moet iets voor in de plaats komen. Met de huidige technieken zullen dat vooral dikkere elektriciteitskabels en warmtenetten zijn. Vooral die laatste infrastructuur is moeilijk in te passen en zou daarom zelfs leidend moeten zijn bij het (her)inrichten van de bodem.

‘Maak de energietransitie integraal onderdeel’
Bij Over Morgen hebben we al veel warmtenetten helpen ontwikkelen. Warmtenetten nemen veel ruimte in en de aanleg is arbeidsintensief, kostbaar en duurt langer dan de aanleg van riool, water, gas, glasvezel en elektriciteit. Het zijn namelijk altijd twee leidingen, één aanvoer- en één retourleiding, vaak van staal, maar ze zijn ook voorzien van een isolatielaag en een beschermlaag. Gemeentes, verspil dus alsjeblieft geen tijd en geld maar zorg dat de energietransitie en zeker de warmtetransitie integraal onderdeel uitmaakt van alle herstructureringsplannen. Dat scheelt, ook voor de generaties na ons.

Een duurzame inrichting van onze leefwereld kan alleen als we aandacht hebben voor de boven- én ondergrond. Nu is de bodem te vaak het ondergeschoven kindje. Wij vinden dat er meer aandacht moet zijn in ruimtelijke projecten voor de bodem en de inrichting van de ondergrond. Hoe? Bekijk al onze video’s over het thema #pasopdebodem op ons YouTube kanaal.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers