of 63606 LinkedIn

Gemeente: pak meer regie op woningbouw en energietransitie

Gemeente: pak meer regie op woningbouw en energietransitie. Gemeentefinanciën zijn onhoudbaar geworden
Over Morgen Reageer

Van gemeenten wordt veel gevraagd op de terreinen jeugdzorg, de energietransitie en woningbouw, terwijl de financiële kant onhoudbaar is geworden. Adviseur Maurits Materman vindt dat gemeenten de regie moeten pakken. ‘Met terughoudend gedrag gaan we deze dossiers niet tijdig waarmaken.’

Uit onderzoek is gebleken dat de gemeentefinanciën onhoudbaar zijn geworden. Ze zijn door hun reserves heen, terwijl van gemeenten veel wordt gevraagd op landelijke beleidsdoelen jeugdzorg, energietransitie en woningbouw.

Gemeente: toon meer ondernemend gedrag

Adviseur Maurits Materman: ‘Dit beeld is uiteraard al langer bekend. De roep om meer gemeentelijke regie bij de energietransitie en woningbouw neemt alsmaar toe. Gelet op de voortgang in de markt in beide dossiers komen we in onze advisering vaker uit bij een actievere en veelal meer risicodragende rol voor gemeenten. Dit ontwikkelpad wordt bemoeilijkt door de beperkte beschikbare middelen bij gemeenten. De lokale overheid moet juist regie pakken, want met terughoudend gedrag gaan we genoemde dossiers niet (tijdig) waarmaken. Een beetje meer ondernemend gedrag en wat meer vanuit kansen handelen dan in risico’s denken.’

Risico’s en kansen in jouw ontwikkelplan

Een inhoudelijke afweging van kosten tegen baten ontbreekt bij veel gemeenten volgens onderzoeksinstituut COELO. Maurits werkt samen met zijn collega’s dagelijks aan ontwikkelplannen voor duurzame gebiedsontwikkeling om realisatie daadwerkelijk mogelijk te maken. In dit ontwikkelplan komen beleid en wetgeving samen met de randvoorwaarden voor financiële haalbaarheid.

Wil jij ook inzicht in de risico’s en kansen van jouw plan? Neem dan contact op met MauritsLaureen Geuther of Ferdinand Michiels.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers