of 59206 LinkedIn

Gemeente besluit zonnepark op eigen grond zelf te realiseren

Gemeente besluit zonnepark op eigen grond zelf te realiseren. Gemeente Midden-Drenthe gaat het zonnepark zelf aanleggen en exploiteren
Over Morgen 3 reacties

Op 1 november heeft de gemeenteraad van Midden-Drenthe ingestemd met het collegevoorstel tot zelfrealisatie van het zonnepark Leemdijk. Dit betekent dat de gemeente Midden-Drenthe het zonnepark zelf gaat aanleggen en exploiteren. Over Morgen heeft de gemeente begeleid in het voortraject en is blij over dit positieve besluit.

Het project zonnepark Leemdijk in Smilde omvat de aanleg en exploitatie van circa 21.000 zonnepanelen, op een terrein van 6 hectare in eigendom van de gemeente. Het zonnepark zal stroom leveren voor ongeveer 1650 gemiddelde huishoudens in de gemeente Midden-Drenthe. Argumenten voor zelfrealisatie zijn onder andere een betere mogelijkheid voor sturing en flexibiliteit, maar ook dat de opbrengsten lokaal ingezet kunnen worden. Bijzondere aandacht is er voor de landschappelijke inpassing van het zonnepark. De hoogte van het zonnepark is bijvoorbeeld beperkt zodat de openheid van het landschap is geborgd.

 

Over Morgen heeft in het voortraject tot het besluit bijgedragen aan onder meer de omgevingsvergunning en de aanvraag van de SDE+ subsidie. Ze is sinds 2017 betrokken bij het project toen het zich nog in de oriënterende fase bevond.  Over Morgen is trots op haar bijdrage aan dit bijzondere project: het is een primeur in Drenthe dat een gemeente zelf een zonnepark gaat realiseren. Over Morgen wenst de gemeente veel succes met de volgende stappen in het project.

 

Lees hier meer over het zonnepark Leemdijk.

 

Contactpersoon
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Carol Stel op
De gemeente als projectontwikkelaar. Afstappen van het neoliberalisme. Alles weer in handen van de staat/overheid. Zoals in de goede oude tijden van het communisme. Wel even opletten of de bestuurders zich niet bovenmatig gaan verrijken.
Door Fred op
"landschappelijke inpassing"....
21000 x 1,6m2, ongeveer 33000m2 overwegend zwart glas. Meer dan 50% van het beschikbare landschap.
Beperkte hoogte, zodat zeker op deze glasoppervlakte gekeken wordt. Afschermende beplanting zal vanwege schaduwwerkingen niet aan de orde zijn. Een enorme en uitdagende ontwerpopgave, maar landschappelijke inpassing lijkt mij daarvoor niet de juiste terminologie.
Door Will Eisinga op
Energie is rijkdom. elke gemeente kan rijk worden met productie schone energie.een hectare panelen produceert 1 miljoen kWh per jaar.een kWh is 24 cent.
VW Ionity prijs per kWh is 79 cent.
790.000 euro per hectare per jaar.
Gemeentelijke energie betekent inkomsten voor de gemeente en inwoners.Energie levert veel geld op.
energieboeren vervangen stikstofboeren.
opbrengst per hectare 240.000 euro per jaar.
Een VW laadstation opbrengst 790.000 euro per jaar.
een Rijke Gemeente met Energieproductie.
Zonnestroom is het nieuwe gas en olie.
het geld verdwijnt niet naar rijke olie en gaslanden,
de gemeente wordt rijk met productie energie.
waarom begrijpen de Gemeenten en inwoners dit niet.
Energie is Rijkdom en Welvaart.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers