of 59794 LinkedIn

‘Gebruik transitie om de wereld mooier te maken’

AfbeeldingTransitie. Je hoort dit woord de laatste tijd overal. De energietransitie, de transitie van bezit naar gebruik, de digitale transitie, de transitie van de Omgevingswet, transities die de kranten domineren. Vaak komt het nogal passief over. Laten we niet afwachten, maar transities omarmen en kansen grijpen.

Ik maak me zorgen over het veel gehanteerde begrip ‘transitie’. Het kan aan mij liggen, maar dit woord heeft iets passiefs in zich. Iets dat zich buiten mijn invloedssfeer afspeelt. Iets waar ik op kan wachten tot het klaar is. Dat transitie passief is, is juist niet zo. We staan voor enorme opgaven als we het hebben over de energietransitie? Nee, we staan voor kansen! We hebben de kans om deze wereld een stuk duurzamer en mooier te maken door de energietransitie te omarmen en er niet naar te kijken alsof het ons overkomt. Door de mogelijkheden te zien en aan te grijpen.

Parallelle slimme versie van de stad

We leven tegenwoordig in de Samenleving 3.0 en de Vierde Industriële Revolutie. Decentraal staat centraal. We organiseren ons in netwerken en traditionele media maken plaats voor sociale media. Het datavolume neemt exponentieel toe en ook de technieken om deze data te analyseren verbeteren in hoog tempo en zijn steeds beter en makkelijker toe te passen. Open deuren hoor ik je denken. Maar waarom schrijf ik hier nu over deze open deuren? We hebben de kans om door de digitale transitie slimme dingen te doen die ons allemaal profijt bezorgen. Ik kan niet wachten tot het begrip ‘smart cities’ wegebt en data als grondstof niet meer ‘smart’ is, maar het nieuwe normaal. Alsof er nu een slimmere versie van de stad bestaat; niet die waar we in wonen, maar één die abstract is; een parallelle wereld, die buiten onze invloedssfeer ligt.


Transitie is ontwikkeling
We moeten dus af van het idee dat transities ons overkomen en het wel vanzelf gaat. We hebben de kans om onze oude gewoonten af te leren en opnieuw te kijken én te acteren. We leven in één wereld, die we samen duurzaam en leuk moeten maken. Dan moeten we transities niet passief tegemoet treden. Dan moeten we transities omarmen en het gebruiken om de wereld mooier te maken.


Slim kijken met data 
Een mooi voorbeeld van een opgave omzetten in een kans is dat wij slim kijken naar de mogelijkheden die data biedt om complexiteit beheersbaar te maken. Steeds vaker zetten wij onze digitale omgevingsmanager in: op het snijvlak van data, duurzaamheid, plangebied en verschillende vakdisciplines zien wij daardoor vanuit data verbanden die anderen niet zien. We visualiseren deze op aantrekkelijke wijze in een online kaartsysteem. Een scherpere dialoog en veel sneller zicht op oplossingen. Dat is een mooie stap op de transitietrap. 

Hoe omarm jij de kansen die transitie geeft en zet jij ze om in actie?

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers