of 61441 LinkedIn

Even Over Morgen – Hoe ga jij aan de slag met wet VET?

AfbeeldingEven over morgen: dan treedt wet VET in werking. Wet VET – Voortgang EnergieTransitie – stelt dat vanaf 1 juli 2018, het aardgasvrij realiseren van nieuwbouw de norm is. Heel goed nieuws! Met de bevingen in Groningen, de klimaatproblematiek en de afhankelijkheid van aardgas uit het buitenland is aardgas niet meer van deze tijd. Gezien de grote transitie die ons nog te wachten staat in de bestaande bouw, moeten we niet dweilen met de kraan open en alvast alle nieuwbouw aardgasvrij realiseren. Met de nieuwe wet VET zorgen we ervoor dat de warmtevoorziening in de nieuwbouw toekomstbestendig is.

Zo, dat is geregeld! Toch?

Niet helemaal. Want er zijn uitzonderingen op de norm die ruimte geven om alsnog woningen met een aardgasaansluiting te bouwen. Er is ook een overgangsregeling die projecten uit de wind houdt waar al een omgevingsvergunning met aardgas voor is aangevraagd. Verder vallen grootverbruikers niet onder de regeling. Er komt dus nog behoorlijk wat op het bordje van de gemeente om te zorgen dat er geen aardgaswoningen meer worden gebouwd. Nog niet alle gemeenten hebben al concreet nagedacht over hoe de nieuwe wetgeving intern in te bedden en de gevolgen extern te communiceren.

 

Ook van ontwikkelaars vraagt de wetswijziging een minstens zo grote omschakeling. Er is nieuwe kennis nodig over aardgasvrij technieken en financeringsopties. Aardgasvrije nieuwbouw vraagt om nieuwe processen waarbij installateurs al vroegtijdig in het ontwerpproces betrokken moeten worden om woning en energiesysteem op elkaar af te stemmen. Een nieuwe manier van aanbesteden moet ervoor zorgen dat niet de EPC-norm, maar comfortabel en aardgasvrij wonen het uitgangspunt is.

 

Zo veel nieuwe processen en zo weinig tijd. Wet VET is ook nog eens vervroegd in werking getreden (eerdere berichten spraken van begin 2019, daarvoor zelfs 2020). Sommige partijen beweren daarom dat we even hadden moeten wachten om de regeling morgen al van kracht te laten gaan. Veelgehoord argument daarbij is dat ontwikkelaars het niet kunnen bijbenen, waardoor er bouwvertraging optreedt.

 

Maar uitstel zou betekenen dat we de komende tijd nog woningen met aardgas hadden opgeleverd, terwijl de koers aardgasvrij is. Dan hadden we niet-duurzame woningen gebouwd, die we op een later moment alsnog moeten ombouwen, tegen hogere kosten en ongemakken voor de bewoner. Dan is het de vraag: waar ligt de prioriteit? Gemeenten en ontwikkelaars geven zelf al antwoord: duurzaam en toekomstbestendig bouwen gaat boven bouwsnelheid.

 

Aardgasvrije nieuwbouw kan, technisch en financieel. Daar zijn legio voorbeelden van. Aardgasvrije nieuwbouw moet ook nu om samen aan een duurzame toekomst te werken. De pijn zit in het omschakelen, want morgen is het al zo ver.

 

Als Over Morgen helpen ontwikkelaars en gemeenten graag bij dit proces. Gemeenten kunnen we alles vertellen over de tenzij-regeling en de overgangsregeling. We bewapenen ze met de tools om zoveel mogelijk écht aardgasvrije nieuwbouw in hun gemeente te realiseren. Ontwikkelaars helpen we de overstap te maken naar aardgasvrij bouwen door ze te informeren over zowel de techniek als het proces en hun veranderde rol daarin.

 

Laat het ons weten, dan kunnen we samen aan de slag. Liever vandaag dan morgen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers