of 64621 LinkedIn

Energietransitie in gebouwde omgeving moet anders

Energietransitie in gebouwde omgeving moet anders. Aardgasvrij is een politiek dogma geworden. Er zijn betere plannen nodig
Over Morgen Reageer

“De energietransitie voor woningen en andere gebouwen moet heel anders dan het nu gaat, zegt adviseur Rob Geldhof. ‘Aardgasvrij is een politiek dogma geworden. Er zijn betere plannen nodig.’

Ook als het om de energietransitie in de gebouwde omgeving gaat, delen collega’s van Over Morgen graag hun visie en ervaring met anderen. Zo ook adviseur Rob Geldhof. Het platform Urban Innovators interviewde hem over de ontwikkelingen sinds het Klimaatakkoord. Hieronder vind je de intro en link naar het hele artikel.


Sinds 2016 adviseert Rob Geldhof gemeenten en andere overheden bij het maken van plannen voor de energietransitie. In die plannen worden de afspraken uit het landelijke Klimaatakkoord door de regio’s vertaald naar een Regionale Energie Strategie (RES) en door gemeentes naar een Transitievisie Warmte (TVW) per gemeente.

 

“Over Morgen was vanaf het begin bij dit proces betrokken,” vertelt Rob. “Het is pas vijf jaar geleden, maar het lijkt wel een eeuwigheid sinds we begonnen zijn met die plannen en de voorlopers ervan. Er is inmiddels al zoveel veranderd. Dit is een goed moment om terug te kijken en lering te trekken uit de ervaringen. Dat is hard nodig.” 


De ambitie voor gebouwen en woningen moet anders bekeken worden

Voor Rob staat het als een paal boven water dat het anders moet. “Het Klimaatakkoord stelt dat de transitie van fossiele naar duurzame verwarming van steden en dorpen moet plaatsvinden door het wijk voor wijk aardgasvrij maken van alle bestaande woningen en overige gebouwen. Maar we moeten op een andere manier naar die ambitie gaan kijken.”

 

Wil je weten op welke punten het anders moet volgens Rob? En hoe we volgens hem de ambite moeten bijstellen? Lees het hele artikel hier.


Meer weten over hoe wij de warmtetransitie aanpakken, welke lessen we leren en hoe wij de toekomst voor ons zien? Bekijk onze Warmtetransitie in de Praktijk pagina, met de komende tijd steeds meer interviews, kennisvideo’s, artikelen, en nog veel meer.


Rob Geldhof

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers