of 63966 LinkedIn

Eigen energie eerst!

Het is zomer en het regent pijpenstelen. Het ideale moment om zonnepanelen op mijn woning te laten installeren. Einde van de middag liggen er, met dank aan 2 stoere mannen uit Scheveningen, 10 panelen op mijn dak en ben ik officieel energieleverancier van mijn eigen woning. Mijn eigen energie eerst voordat ik afneem van de, weliswaar duurzame, energieleverancier. Dat geeft eigenlijk wel een erg goed gevoel. 5 jaar geleden was ik helemaal niet bezig met hernieuwbare energie. En ook niet met hoe ik zo weinig mogelijk energie zou kunnen verbruiken. Nu heb ik mijn woning uit 1895 aanzienlijk verduurzaamd, heb ik zonnepanelen en ga ik een hybride auto rijden. Hoe is dat zo gekomen vroeg ik mij af?

Goed voorbeeld doet goed volgen
In mijn dagelijkse werk ben ik de afgelopen jaren veel in aanraking gekomen met mensen die zich de echte koplopers mogen noemen op hernieuwbar energiegebied. Bekende maar vooral ook veel onbekende Nederlanders die zijn gaan pionieren. Vloerverwarming onder visgraatpakket, zelf daken en muren isoleren en eigenlijk de installateur en aannemer leren hoe het echt werkt! Goede voorbeelden en inspiratie die ervoor gezorgd hebben dat ik ook overstag ben gegaan.

 

Waar je over adviseert moet je zelf ook doen
Naast de goede voorbeelden merkte ik ook dat ik me steeds meer bezwaard voelde in mijn vak als adviseur over hernieuwbare energie en duurzaamheid: Ik was er zelf niet mee bezig. Er wel over praten maar zelf niet doen werkt niet. Dus ik ben het zelf gaan doen en heb meegemaakt wat je tegenkomt en waar we met elkaar nog dingen kunnen verbeteren. Ervaring is de beste leerschool gebleken.

 

Geloof dat het anders kan
Mijn eigen energie eerst, een overtuiging die voor mij de afgelopen jaren en vooral afgelopen maanden is gegroeid. In mijn werk heb ik mensen ontmoet die mij bewust hebben gemaakt wat er kan en dat het kan, ik zag trots en dat wilde ik ook. Deze bewustwording heb ik ondergaan en nu ervaar ik hoe trots ik erop ben dat ik het heb gedaan. Het geloof dat het anders kan (en misschien zelfs wel moet) is bij mij sterk aanwezig.

 

En dan… wie volgtIMG_1228
Ik ben zelf lekker bezig en wil graag anderen ook laten ervaren hoe leuk en gaaf het is om op je eigen energie te besparen en/of energie op te wekken. Trots op je eigen energie! Zowel privé als zakelijk vind ik het daarom vooral leuk om mensen bewust te maken dat het kan en er altijd een weg is om hernieuwbare energie mogelijk te maken. Voor de gemeente Den Haag en de gemeente :)Almere heb ik plannen mogen ontwikkelen die zijn gebaseerd op mensen bewust maken en laten ervaren dat ze trots kunnen zijn op hun energie. En in mijn buurt vertel ik aan al mijn buren dat mijn zonnepanelen dagelijks bij goed weer 2 tot 3 euro opleveren, toch weer een biertje verdiend.

 

Wie volgt, vele Over Morgen collega’s rijden elektrisch en slaan aan het verduurzamen. Mijn buren denken ook al na over ingrepen en via onze plannen in Den Haag en Almere gaan we ook mensen bereiken. Ik bepaal uiteindelijk niet wie volgt, dat is ieders eigen keus. Wel weet ik zeker dat mijn enthousiasme, trots en verhaal laat zien dat “Eigen energie eerst” voor iedereen de moeite waard is. Doe je mee?

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers