of 63966 LinkedIn

Educatie door zonneparken

Een zonnepark is geen functie waar we ons voor moeten schamen, die we moeten verbergen en die niet gezien mag worden. Zonnevelden kunnen juist aangewend worden om de energie-transitie in Nederland verder te brengen; ze kunnen meer opleveren dan alleen duurzame stroom. Zonneparken kunnen namelijk gebruikt worden om bewustzijn te creëren, voor educatieve doeleinden en er zijn ook voldoende mogelijkheden voor dubbelgrondgebruik: grazen van kleinvee onder de panelen, bloementuin, educatie en zelfs het telen van groente en fruit in kleine kassen met panelen erboven. Door slimme locaties te kiezen en een concept te ontwikkelen dat past bij de plek en de gemeenschap zal het draagvlak voor zonneparken alleen maar toenemen.

In het NOS bericht over het toenemend aantal zonneparken in Nederland zet Wim Sinke, hoogleraar en expert zonne-energie bij Energieonderzoek Centrum Nederland, juist een kanttekening bij het toenemend aantal zonnevelden in Nederland. Hij is van mening dat zonneparken afbreuk kunnen doen aan het draagvlak voor zonnepanelen. Er zijn in dat kader volgens hem weinig geschikte locaties voor zonneparken te vinden: “er zijn uitzonderingen mogelijk, als grond werkelijk nergens anders voor gebruikt kan worden”. Over Morgen vindt dat wel heel zwart-wit en weinig creatief.

 

Wij denken dat – net als bij de locatiebepaling van andere functies als woonwijken, wegen en bedrijven – inderdaad heel goed gekeken moet worden waar zonneparken gerealiseerd kunnen worden. En het is inderdaad zo, dat panelen op daken de voorkeur verdienen. Maar er zijn beduidend meer geschikte locaties te vinden, dan alleen vuilstortplaatsen. De kunst is om meerdere functies met elkaar te verbinden (bijv. energie-opwek en educatie of recreatie) en aandacht te hebben voor een goede inpassing van het zonneveld in de omgeving.

 

Over Morgen begeleidt als onafhankelijk publieke adviseur de ontwikkeling van meerdere zonneparken in Nederland. De eerste echte marktselectie in Nederland voor de aanleg van een zonnepark vindt op dit moment plaats in Zutphen en de 2e volgt binnenkort elders. In Zutphen wordt expliciet geselecteerd op een goede inpassing en op hoe het zonnepark maatschappelijke meerwaarde kan creëren voor de energie-transitie in Zutphen. Het moet leiden tot spin-off effecten elders in Zutphen. De aanbiedingen zijn inmiddels binnen en binnen enkele weken wordt het winnende ontwerp bekend gemaakt. Dan zal blijken dat er meer mogelijk meer is, dan alleen een hek om een park dat angstvallig afgeschermd wordt met groen.

 

Meer weten?

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers