of 59250 LinkedIn

Duurzame 100: vergeet de macht niet!

Prachtig initiatief van Trouw: de duurzame top 100. Deze agendeert, signaleert, inspireert en biedt een prachtig podium aan mensen die zich inzetten voor een betere wereld. De top 100 biedt ook goed inzicht in het palet aan ideeën en bijdragen vanuit het bedrijfsleven, politiek en wetenschap.

Toen ik de lijst op me liet inwerken, kwam als vanzelf de vraag op waarom het blijkbaar toch nog zo’n fikse opgave is om een duurzame wereld dichterbij te brengen. Als ondernemers in duurzaamheid er een steeds beter belegde boterham mee verdienen, politici er een mooi profiel mee op weten te bouwen en wetenschappers er hun bestaansrecht aan ontlenen, dan is een duurzame wereld toch enkel een kwestie van tijd?

Duurzame 100Machtsstrijd
De transitie naar een duurzame wereld is vooral ook een machtsstrijd. Het breken met gevestigde belangen, routines en gedrag is daarmee wellicht de grootste uitdaging van deze tijd. Alleen dan zullen goede ideeën en vindingen gemeengoed worden. Ik geef twee voorbeelden om dat te staven.

 

Zo is het bouwen van zogeheten energie-neutrale of zelfs energie-producerende woningen technisch gezien een routineklus. Toch worden nieuwbouwwoningen die energie-neutraal zijn nog geadverteerd alsof het werkelijk waar een bijzondere prestatie is. Wie zich enigszins verdiept in de wereld van het bouwen, snapt al snel dat het beschikken over technische kennis iets anders is dan deze in een complex project met vele routines en belangen ook daadwerkelijk toepassen. Alleen al het simpele feit dat lusten en lasten op verschillende plekken neerslaan, is een belangrijke reden dat energie-neutraal bouwen nog niet state of the art is.

 

Een ander voorbeeld betreft de energie-transitie. Het bruist overal in het land van de initiatieven en ideeën. Prachtig natuurlijk, maar in de meeste debatarena’s wordt het vraagstuk benaderd alsof het gaat om een vervangingsopgave: beetje wind, beetje panelen, beetje vergisten, vooruit, tijdelijk nog wat kolen, en dan komen we er wel. Het gevolg is dat het debat in de regio zich doorgaans verengt tot “voor of tegen windmolens”. Ook hier wreekt zich dat de eigenlijke opgave slechts ten dele een inhoudelijke of technologische is, en het vooral gaat om een institutionele of culturele revolutie. En ja, dan gaat het ook om macht, zo leert de geschiedenis ons.

 

Een manier om dit proces te versnellen is niet alleen het hier en nu te analyseren, maar ook vanuit een wenselijk toekomstbeeld te doorgronden waar drempels en incentives de transitie belemmeren.

 

Duurzame 100Moeizaam duurzaam
Dit is geen kritiek op de duurzame top 100, die staat als een huis. Het is hooguit een oproep om niet naïef te zijn in wat ons nog te doen staat. Alleen wie bereid is te onderkennen dat het bij duurzaamheid ook gaat om het verschuiven van zeggenschap, het tarten en aantasten van gevestigde belangen en het doorbreken van routines, snapt waarom we er nog lang niet zijn. Wellicht is het tevens een hart onder de riem voor al die duizenden mensen die achter de schermen aan deze revolutie werken en zich soms afvragen waarom het zo moeizaam gaat ….

 

Ps. Onze collega Gijs is genomineerd voor de duurzame jonge top 100!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk Daalder Pak de Wind op
Duurzaam lukt hier niet, omdat onze cultuur er een is van "moet kunnen" Zie het recente boek van Herman Pleij over d enederlandse identiteit.

Daardoor accepteren linkse mensen dat rechtse ondernemerstypes hun politieke partijen overnemen, moet kunnen.

Maar rechtse mensen willen verdienen aan andere mensen.
Dus die andere mensen, de massa consumenten maatschappij, hebben geen incentive meer om duurzaam te kiezen.

Zo worden linkse partijen gewoon een vorm van rechts.
De PvdA laat duurzame prioriteiten consequent vallen voor sociale prioriteiten.
De SP is te conservatief om duurzaam te snappen
GroenLinks is, juist door die ondernemers types, GroenRechts geworden.
Dankbaar bij gestuurd door de rechtse natuur en milieu clubs. Die zijn rechts geworden door hun rechtse sponsors.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers