of 59250 LinkedIn

De kick van een pil

AfbeeldingSimCity, wie kent het niet? In ieder geval zullen veel mensen met een passie voor ruimtelijke ordening net als wij ooit hun eigen stad gecreëerd hebben. In het begin een overmaat aan stations, powerplants op de verkeerde plaats en om de dag een natuurramp, maar later toch serieuzer met oog voor de effecten van bepaalde handelingen. Want is het niet fascinerend om onze leefomgeving in te richten en daar de effecten van te zien? Een harmonieuze balans van veel verschillende functies die naast en door elkaar bewegen maken een stad tot wat het is.

SimCity is natuurlijk maar een spel, maar misschien wel de voorloper van waar we nu staan. Digitalisering heeft een effect op de beleving van de leefomgeving. Onze manier van leven is in korte tijd drastisch veranderd. Voorheen verstuurden we brieven, nu gebruiken social media. Voorheen hadden we papieren wegenkaarten, nu real time navigatie. Voorheen moest je informatie onthouden, nu vooral kunnen vinden. Voorheen moest je voorkeur aangeven, nu kunnen bedrijven dit voorspellen. Voorheen hadden we papieren archieven, nu ongrijpbare hoeveelheden data.

 

Natuurlijk biedt deze digitalisering kansen en uitdagingen. De uitdagingen gaan vooral over de effecten die digitalisering heeft op ons als mensen. Houden we voldoende controle over onze keuzes? Als met digitalisering alles slimmer, optimaler en beter kan, blijft er dan nog ruimte voor onze intuïtie of om tegen dit systeem in even te ontspannen? Zijn er meer reacties mogelijk dan het wel of niet ‘liken’ van berichten? Drijft de hoeveelheid vrienden op Facebook ons naar de sociale oppervlakte, of zijn we in staat om ook diepere vriendschappen te behouden? Blijft er een artistieke vrijheid in onze manier van denken, of is deze ook gedigitaliseerd?

 

De kansen gaan vooral over datgene wat mogelijk wordt gemaakt in onze leefomgeving door gebruik te maken van digitalisering. Het maakt diverse sociale netwerken mogelijk, waardoor we meer verbonden met elkaar zijn. Digitalisering geeft bewoners meer ‘Do It Yourself’ skills door de grote hoeveelheid online handleidingen en informatie, maar ook doordat bewoners met diverse platforms eenvoudiger mee kunnen denken over de inrichting van hun huis of buurt. Bewoners kunnen zich online eenvoudiger organiseren om zo een geluid te laten horen aan bestuurders. Binnenstedelijke netwerken zoals vervoersstromen, distributie, energie, water kunnen slim gecombineerd worden, waardoor het aanbod beter afgestemd wordt met de vraag. Productie wordt steeds lokaler door inzet van 3D printers. En zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen.

 

In de film The Matrix wordt een fantastische metafoor gebruikt wat de kern van de uitdagingen en kansen van digitalisering verbeeldt. De hoofdpersoon Neo kan kiezen tussen een blauwe pil waardoor hij in de illusie blijft van de virtuele wereld van de Matrix, en een rode pil waarmee hij de harde werkelijkheid te zien krijgt. De uitdaging is om als burgers onze werkelijke leefomgeving met haar digitalisering te doorzien om deze gezamenlijk te vernieuwen en verbeteren.

 

Wij kijken graag naar hoe de wereld er Over Morgen uit ziet, omdat het ons fascineert. Het helpt ons om vandaag met lef stappen te zetten en uitdagingen aan te gaan waarmee we onze leefomgeving beter en comfortabeler maken. Digitalisering heeft een grote impact op onze samenleving en dit wordt alleen maar meer. Wij laten ons graag inspireren door deze ontwikkelingen en vragen iedereen om hierin mee te denken. De komende maanden zullen wij onze visie op de ontwikkeling van digitalisering en de concrete mogelijkheden voor vandaag in blogs uiteen zetten.

 

Rijk van Voskuilen
Tjakko Dijk

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers