of 59147 LinkedIn

De duurzame handelsvloer

Hoe krijg je de bewoners van een gemeente in beweging om zich in te zetten voor een duurzamere gemeente? Hoe kan je initiatieven verzamelen en mensen verbinden om die initiatieven tot uitvoering te brengen? Hoe weet je een abstract begrip als duurzaamheid tastbaar te maken? Met een creatieve aanpak zijn Tjakko Dijk en Rijk van Voskuilen in Smallingerland met deze vraagstukken aan de slag gegaan.

Tijdens drie bijeenkomsten maakten Tjakko en Rijk eerst zichtbaar dat er op het gebied van duurzaamheid al veel in deze gemeente gebeurt. De bijeenkomsten stonden in het kader van de Routekaart Duurzaam Smallingerland 2040 waar de gemeente in samenwerking met adviesbureau Over Morgen, de Smallingerlandse bewoners en ondernemers aan werkt. De bijeenkomsten hebben voor respectievelijk ondernemers en medewerkers van de gemeente tot meer dan 200 duurzame initiatieven geleid. En dat was nog maar het begin.

 

Nieuws - Handelsvloerklein

Met die 200 initiatieven als vertrekpunt is op donderdagavond 24 maart een grote bijeenkomst georganiseerd in het Karmelklooster in Drachten. Meer dan 60 inwoners en ondernemers uit Smallingerland gingen met elkaar aan de slag. Wij faciliteerden deze creatieve avond waarin echte samenwerking werd gestart en deelnemers elkaar uitdaagden tot actie. Na opening door de verantwoordelijke wethouder werd de avond ingeluid door zes filmpjes waarin initiatieven werden gepitcht. Deze initiatieven werden aan tafels door meer dan enthousiaste deelnemers verder uitgewerkt. Dit varieerde van de inzet van elektrische deelfietsen of –scooters, zonnepanelen en een volledig circulaire economie tot concrete buurtinitiatieven, een groene fietsstructuur en gezond eten. Na werksessierondes werden alle deelnemers gevraagd een sticker te plakken op drie van de zes themavelden voor de Routekaart. Door middel van deze sticker gaven zij aan betrokken te willen blijven bij de ontwikkelingen van desbetreffend thema.

 

Ten slotte kreeg iedere deelnemer twee kaartjes waarop een willekeurig initiatief was vermeld. Met vragende blikken keken zij naar elkaar en de facilitators van Over Morgen. Toen eenmaal was gezegd dat de Handelsvloer van Duurzaamheid in Smallingerland was geopend en iedereen zijn twee meest gewilde kaartjes door middel van ruilen kon bemachtigen, ontstond er flink wat handelsverkeer. Het resultaat is een gemeente vol initiatieven met contactgegevens van personen die zich willen committeren aan diverse ideeën en flink wat glimlachen en tevreden gezichten.

 

Sessieleider en adviseur Tjakko Dijk verwacht mooie resultaten: “Het is mooi om te zien dat er al zoveel initiatieven gaande zijn in Smallingerland. Het zijn er veel meer dan je verwacht. Deze avond heeft bijgedragen aan nog meer bewustwording. Ik ga er vanuit dat het de aanzet heeft gegeven tot een mooie Routekaart voor een duurzaam Smallingerland. Aan de aanwezigen ligt dat in iedere geval niet.”

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers