of 58952 LinkedIn

Copy, paste bouwen in Nederland

Copy, paste bouwen in Nederland. IbbA. Ik bouw betaalbaar in Almere

In 2009 is in Almere gestart met het “Ik bouw betaalbaar”-principe. Woonstichting de Key en de gemeente Almere hebben de ambitie kopers zelf de regie te geven over de bouw van hun eigen ‘droomwoning’. Het project Ik bouw betaalbaar in Almere, afgekort IbbA, is inmiddels common sense in deze stad. Eind dit jaar zullen er al ruim 700 Ibba-woningen gerealiseerd zijn. Op 23 april wordt ‘ronde 10’ met circa 100 kavels in verkoop gebracht en de belangstelling is zo groot dat het dringen voor de kavelverkoop wordt. Hoe kan het dat deze regeling in Almere zo’n doorslaand succes is, terwijl elders in ons land Ibb niet of nauwelijks wordt toegepast? Tot nu toe hebben slechts Nijmegen en Oud-Beijerland zich op kleine schaal aan zelfbouw voor lagere inkomens gewaagd. Is Almere dan een ‘Gallische dorp’ dat zich blijft verzetten tegen de grootmacht van de projectontwikkelaars? Ik heb drie verklaringen voor het succes van Ibb in Almere.

De juiste ambitie
Het fundament voor de IbbA ligt in een enorme politieke gedrevenheid en ambitie. De regeling is ontwikkeld onder Adri Duijvesteijn, destijds wethouder ruimtelijke ontwikkeling in Almere. Zijn missie: zelfbouw, zelfbouw en nog eens zelfbouw. De koper moest aan zet zijn en tegelijkertijd moest de macht van projectontwikkelaars en bouwers worden ingeperkt. Het Ibba concept is hierin succesvol geweest, ook voor starters met lagere inkomens.

 

De juiste plaats: www.HetkaninAlmere.nl
Ondanks de tegenvallende bouwcijfers van de laatste jaren is en blijft Almere de stad waar de groei van de noordvleugel van de Randstad kan worden opgevangen. Almere heeft en houdt een grote uitbreidingsopgave. Bovendien profileert Almere zich (terecht) als de stad van zelfbouwers en experimenteel bouwen: een derde van de totale bouw bestaat uit particuliere bouw, welstandvrij bouwen en experimenten met onder andere waterplots worden ruimschoots toegepast. Juist deze combinatie van groei, zelfbouw en innovatie maakt het dat Almere de mogelijkheid heeft nieuwe concepten succesvol aan te kunnen bieden. IbbA past uitermate goed binnen deze ‘couleur locale’.

 

De juiste tijd
IbbA is ontstaan in 2009, het begin van de crisisjaren in de bouwsector, precies op het goede moment. Bouwbedrijven hadden op dat moment immers sterke behoefte aan werk en waren gewillig om in te stappen met bouwprijzen waarvoor ook inderdaad betaalbare huizen gebouwd konden worden.

 

Copy, paste IbbA?
Als het in Almere zo’n succes is, waarom dan geen ‘copy, paste’ naar de rest van Nederland? Andere gemeenten blijken terughoudend en voorzichtig te zijn met een Ibb regeling. Gemeenten lopen een (beperkt en beheersbaar) financieel risico en de regeling lijkt in eerste instantie ingewikkeld. Ibb kent een aanlooptijd van circa één jaar voordat er resultaten worden gezien. Het vergt dus een stevige ambitie en inzet om dit concept op gang te krijgen. Natuurlijk stuitte de gemeente Almere ook op deze opstartproblemen. Jaarlijks wordt de IbbA regeling dan ook ge-update en aangepast aan de markt en financiële omstandigheden van dat moment.

 

Voor de 100 kavels in Almere die in april in de verkoop gaan zijn weer kleine aanpassingen gedaan. Om de betaalbaarheid in deze tijd van stijgende bouwkosten te garanderen is er gekozen om met vaste bouwpartners te werken die meer kavels krijgen ‘toegewezen’. Hierdoor wordt hun risico beperkt en zijn er geen onnodige aansluitkosten, met een succesvolle aanbesteding en veel animo als resultaat. Door deze vereenvoudiging van IbbA is het mogelijk ook interessanter voor andere gemeenten geworden. Het animo neemt in ieder geval toe. Zo onderzoeken momenteel Eindhoven, Den Haag en Rotterdam de mogelijkheden van Ibb. Durft uw gemeente Ibb ook aan?

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Friesen Bram (Directeur IbbA) op
Beste David, dank voor je reactie. Binnen IbbA zijn er altijd individuele gevallen waarbij de planning en kosten tegenvallen. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Het is jammer dat dit kennelijk het geval is geweest bij jou. Gelukkig is het overgrote deel van de IbbA deelnemers erg tevreden. Wij zullen jou reactie meenemen in het verder optimaliseren van IbbA. Mvrgr Bram
Door David op
Ik bouw betaalbaar: Doorgestoken kaart en vriendjes politiek. Prijsafspraken tussen bouwers en bouwbegeleiding en dat met gesubsidieerd gemeente geld, kan toch niet. Slechte kwaliteit, ellenlange trajecten met failliete bouwers tot gevolg. IbbA is een vloek voor de bouwwereld en een ramp voor uw gemeente.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers