of 63998 LinkedIn

Burgerparticipatie naar een hoger plan tillen

Reageer

AfbeeldingOver Morgen en Harry Michels slaan de handen ineen.

Harry Michels van Strategie & Interactie is expert in het faciliteren van strategie- en visieontwikkeling. Hij gaat samen met Over Morgen aan de slag om burgerparticipatie naar een hoger plan te tillen. De expertise van Over Morgen op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling en de kennis en ervaring met strategische dialoog komen samen in een nieuwe en innovatieve aanpak van burgerparticipatie.

Afbeelding

 

“Burgerparticipatie kan veel beter. Klankbordgroepen, informatieavonden en e-participatie zijn mooie bouwstenen, maar leiden nog niet tot gewenste resultaten. Zelfs na jaren van praten en informeren blijven dezelfde bezwaren terugkomen en lijkt er geen schot in te komen. Dat komt omdat we nog teveel burgers vragen om een mening en hen nog te weinig uitdagen om zelf met een afgewogen advies te komen. Een dergelijk advies is nodig om de legitimiteit van bestuurlijke besluiten te versterken. Net als bestuurders en volksvertegenwoordigers moeten burgers de kans krijgen om voor- en nadelen van ingrepen af te wegen,” aldus Harry.

 

In de afgelopen maanden hebben Over Morgen en Harry Michels onderzocht waar kansen op verbetering van burgerparticipatie liggen. Daaruit is onze aanpak van “waarde gericht burgeradvies” voort gekomen. Die praktische aanpak biedt handvatten om burgers in staat te stellen echt deel te nemen aan de besluitvorming. Onze aanpak is gebaseerd op vijf pijlers:

Het gaat om waarden en belangen, niet om techniek en cijfers

 

  1. Laat mensen een eigen afweging maken tussen waarden die er voor hen zelf toe doen
  2. Zorg dat mensen met elkaar “doen” en niet alleen “praten”
  3. Geef burgers de tijd om af te wegen en betrek ze vroegtijdig
  4. Kies voor een representatieve steekproef en niet voor min of meer toevallig tot stand gekomen klankborden of bijeenkomsten

 

De aanpak combineert inzichten uit gedragswetenschap en dialoog met nieuwe interactieve technologie zoals 3D modellen en serious gaming.

 

Nieuwsgierig? Neem dan contact met ons op via 0318 62 42 99 | mail

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers