of 62812 LinkedIn

Bouw Zonnepark Leemdijk is begonnen

Bouw Zonnepark Leemdijk is begonnen. Zelf een zonnepark ontwikkelen en exploiteren?
Over Morgen Reageer

Voor gemeenten is het interessant om zelf een zonnepark te ontwikkelen en te exploiteren. Onze adviseurs helpen hen daarbij met raad en daad. Zo ook in Midden-Drenthe. Hier is de bouw gestart van Zonnepark Leemdijk B.V. Begin oktober gaat het park energie leveren aan 2.000 lokale huishoudens. De opbrengst vloeit terug naar de lokale samenleving.

Adviseurs van Over Morgen hielpen, in opdracht van de gemeente Midden-Drenthe, bij de ontwikkeling van Zonnepark Leemdijk B.V. Naast het aanvragen van de benodigde Omgevingsvergunningen en SDE+ subsidie, ondersteunden wij de gemeente bij de totstandkoming van de besluitvorming tot zelfexploitatie. Tijdens de verdere ontwikkeling verzorgen wij het algemeen projectmanagement, de contractvorming met projectpartners, de financiering en de communicatie.

Zelf exploiteren en lokaal profiteren

Zonnepark Leemdijk B.V. is onlangs begonnen met de aanleg van het zonnepark aan de Leemdijk in Smilde. Een tweede belangrijke mijlpaal nadat vorig jaar bleek dat het zonnepark op het elektriciteitsnetwerk kan worden aangesloten. Het is het eerste zonnepark in Drenthe dat door een gemeente zelf wordt geëxploiteerd.

 

Naar verwachting zal het 6 hectare grote zonnepark begin oktober in gebruik worden genomen en elektriciteit gaan produceren voor circa 2.000 huishoudens. Als het aan de gemeente Midden-Drenthe ligt zijn dat huishoudens in de gemeente. De komende weken wordt een energieleverancier geselecteerd en één van de uitgangspunten daarbij is dat inwoners van Midden-Drenthe de door Zonnepark Leemdijk geproduceerde elektriciteit kunnen afnemen.

Duurzaamheidsprojecten

Wethouder Jan Schipper: “Zonnepark Leemdijk B.V. is volledig eigendom van de gemeente. We vinden het belangrijk dat onze inwoners de mogelijkheid krijgen om de opgewekte stroom te verbruiken. De financiële opbrengsten gaan ook terug naar onze inwoners, die komen ten gunste van duurzaamheidsprojecten in de gemeente.”

Van lokaal, voor lokaal

Wij vinden het een goede zaak dat gemeenten zelf zonneparken ontwikkelen en exploiteren. Lokaal draagvlak, lokale afzet van energie en nog mooier lokaal eigenaarschap is hierbij heel belangrijk. Wij adviseren gemeenten, lokale energiecoöperaties en ontwikkelaars bij de zorgvuldige keuze om samen een lokaal gedragen oplossing te creëren. Wil je meer weten hierover? Neem dan contact op met Erik Tissingh of Jan Jaap Wesselink.

Gouden tips

Lees hier en hier onze gouden tips voor het ontwikkelen van een zonnepark.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers