of 59250 LinkedIn

Belastingplan: stap naar een gasvrije toekomst

Belastingplan: stap naar een gasvrije toekomst. Goed nieuws voor alle mensen die een hart hebben voor een duurzamere toekomst.
2 reacties

Deze week werd duidelijk dat het Belastingplan naar alle waarschijnlijkheid volgende week in de Eerste Kamer wordt aangenomen. En dat is goed nieuws voor alle mensen die een hart hebben voor een duurzamere toekomst. In de media is veel aandacht besteed aan de 5 miljard lastenverlichting, en de honderden euro’s die mensen op hun loonstrookje gaan zien. Maar wat onderbelicht is gebleven, is dat er voor het eerst een belastingverschuiving wordt voorgesteld van elektriciteit naar gas. En dat betekent meer kansen voor een gasvrije warmtevoorziening!

De afgelopen weken laaide de discussie over onze CO2 uitstoot weer op, mede dankzij de naderende klimaattop in Parijs. Oplossingen worden veelal gezocht in meer duurzame opwek zoals zon en wind, of juist het tegengaan van vervuilende technieken, zoals het sluiten van kolencentrales. Maar onderbelicht blijft dat het grootste gedeelte van onze CO2 uitstoot gehaald moet worden in de warmtevoorziening: de verwarming van huizen, kantoren, kassen, bedrijventerreinen en zwembaden. Al deze gebouwen worden in Nederland nog steeds vooral verwarmd met gas. Er zijn alternatieven: restwarmte uit de industrie die nu nog geloosd wordt in de lucht, duurzame warmte zoals geothermie of vergisters, warmte uit afvalwater (riothermie), Warmte Koude Opslag waarbij gebruik wordt gemaakt van opslag van warmte of individuele warmtepompen waar vooral het “nul op de meter concept” gebruik van maakt.

 

In de praktijk komen deze oplossingen mondjesmaat tot stand, en blijft een massale uitrol over Nederland om van het gas los te komen nog ver weg. Een van de redenen is dat gas nu nog te goedkoop is. Alle alternatieven vergen investeringen in infrastructuur of technieken die vaak nog niet kunnen concurreren met gas. Daarom is het belangrijk om gas duurder te maken. En dat doet dit belastingplan. Een eerste stap is gezet met de belastingverhoging op gas, en een belastingverlaging op elektriciteit. Hiermee wordt verwarmen door gas duurder en alle alternatieven dus relatief goedkoper.

Over Morgen heeft de WarmteKoude Atlas ontwikkeld, een analysetool waarmee je in jouw gemeente precies kan zien welk alternatief op welke plek het beste ingezet kan worden. Het maakt de kansen voor warmte – of de kansen om jouw gemeente op termijn van gas los te krijgen- inzichtelijk. En al deze alternatieven maken door het Belastingplan nu dus meer kans van slagen. 2016 wordt het moment om aan de slag te gaan. Want de gasvrije toekomst van Over Morgen begint nu!

 

PS: De belastingverschuiving is ook goed nieuws voor alle elektrische autorijders, omdat het laden goedkoper wordt. Bovendien zit in het Belastingplan ook fiscaal voordeel voor coöperaties die samen in zon willen investeren (nihil tarief voor de postcoderoos) en is er extra geld voor energiebesparende maatregelen. Ook daar hebben wij bij Over Morgen oplossingen voor.

 

Voor meer informatie over onze Warmte Koude Atlas, en onze andere oplossingen voor een klimaatneutrale gemeente, we helpen je graag op weg.

 

Contactpersoon

Anne Janssen

anne.janssen@overmorgen.nl / 06 58 98 01 25
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Anne Janssen (Adviseur Over Morgen) op
Beste Maarten,

Dank voor je reactie. Om kort in te gaan op je vraag: bij het gebruik van gas voor verwarmen komt CO2 vrij. Er zijn alternatieven waar geen -of fors minder- CO2 vrij komt, onder meer door gebruik van restwarmte die nu geloosd wordt in de lucht, aardwarmte (geothermie), groen gas of warmtepompen. Die laatste draait inderdaad op elektriciteit, maar elektriciteit kan duurzaam opgewekt worden. Gas niet. Je ziet dan ook dat warmtepompen vaak gecombineerd worden met zonnepanelen, zoals bij het 0 op de meter concept. De crux is dat met deze belastingverschuiving alle alternatieven voor gas relatief goedkoper worden. Voor nadere toelichting geef ik je graag meer informatie, je kunt mailen naar anne.janssen@overmorgen.nl!
Door maarten (medewerker) op
Ik snap het niet. Gaan we nu elektriciteit stimuleren? Het rendement van een elektriciteitscentrale is toch beroerder dan het rendement van mijn HR-ketel?
De centrale stookt toch op kolen of gas? Vreemd hoor....

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers