of 64120 LinkedIn

Aardgasvrij lokaal #waarmaken in Amsterdam Oud-West

Betaalbaar, duurzaam en lokaal aardgasvrij worden: dat is de missie van energiecoöperatie Ketelhuis WG in Amsterdam Oud-West. Zij willen bewijzen dat dit gewoon kan in hun wijk. ‘Het is een lang en ambitieus traject met veel hobbels, maar langzaam zetten we goede stapjes’, zegt Martijn van Lier. Hij is vanuit Over Morgen betrokken bij dit mooie project.

Het terrein van het voormalige Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam is een prachtige plek waar nog altijd de geschiedenis van het oude ziekenhuis terug is te zien. Sinds de jaren tachtig hebben de panden op het WG-terrein een woon- en werkbestemming en is er nieuwbouw bijgekomen. ‘Dit gebied is altijd met zijn tijd meegegaan. Het is daarom een loffelijk streven dat de inwoners van deze buurt het voortouw nemen in de energietransitie’, zegt Martijn van Lier. Hij is als adviseur door een kopgroep van inwoners betrokken bij het initiatief om er gezamenlijk voor te zorgen dat het WG-terrein betaalbaar, duurzaam en lokaal aardgasvrij wordt.

Kennis van zaken

Energiecoöperatie Ketelhuis WG is gestart met het onderzoeken of hun wijk duurzaam verwarmd kan worden. Al snel haakten andere geïnteresseerden aan uit de wijk en hebben ze besloten de hulp van professionals in te roepen. Tauw GroepAtrivé en DVP Smart Concepts zijn samen met Over Morgen momenteel bezig met het hele proces om aardgasvrij te worden.

Martijn van Lier: ‘De bewoners van het WG-terrein zijn in staat om dit traject in goede banen te leiden omdat ze het geluk hebben dat er bewoners zijn met veel kennis van zaken. De gemeente Amsterdam faciliteert hen daarin en ook Waternet is aangehaakt. Wij helpen hen bij de technische en financiële aspecten. We doen data-analyse, kijken naar de businesscase en geven advies over de exploitatie.’

In actie op wijkniveau: typisch Over Morgen

Martijn benadrukt dat de bewoners van het WG-terrein heel ambitieus en gedreven zijn. ‘Natuurlijk heb je niet in elke wijk in Nederland mensen met de juiste competenties om zelf de energietransitie te realiseren. Toch gebeurt het al op meer plekken dat bewoners zelf in actie komen op wijkniveau. Dit soort projecten is typisch Over Morgen. Wij houden ervan om te helpen bij lokale initiatieven die de leefomgeving beter en duurzamer maken. Niet alleen maar op papier plannen maken, maar al echt aan de slag gaan om impact te maken op de samenleving.’

Samenwerken is nodig

Het initiatief heeft subsidie van de gemeente Amsterdam ontvangen, maar daarnaast moeten partijen er zelf ook in investeren. Martijn: ‘Ook Over Morgen participeert in het project, evenals de andere partners. Dat is goed, want met dit project zetten we echt stappen en we leren ervan. Die kennis en ervaring kunnen we straks elders ook toepassen in de energietransitie. Dit soort projecten zijn een voorbeeld voor anderen.

Het is ook mooi om te zien hoe publieke en private partijen en lokale bewoners samen tot een mooi resultaat komen. Samenwerking is echt nodig, want het geheel is meer dan de som der delen. Wat mij betreft een sterk staaltje #waarmaken.’


Mooi toekomstbeeld

Op maandag 11 november is de eerste fase van het traject om het WG-terrein aardgasvrij te maken gepresenteerd aan de bewoners. Het was een drukbezochte bijeenkomst. Zo’n 115 bewoners lieten zich door de kopgroep informeren over het traject tot op heden en het proces dat nog volgt. Met eenvoudige en duidelijke animaties liet men zien op welke manier de wijk aardgasvrij van warmte kan worden voorzien. Een mooi toekomstbeeld dat, als het aan alle betrokkenen ligt, ook snel werkelijkheid zal worden.

Bekijk ook de video die over dit project is gemaakt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers