of 59345 LinkedIn

5 gouden tips voor de realisatie van een succesvol zonnepark

AfbeeldingWij zien veel initiatieven voor zonneparken voorbijkomen. Een zonnepark ontwikkelen dat bijdraagt aan de leefbaarheid van een gebied is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom delen wij vijf gouden tips voor een succesvol zonnepark.

Zonneparken worden ontwikkeld door allerlei partijen. Van gemeenten die zelf willen ontwikkelen en de regie in handen willen houden. Van energiecoöperaties die een kans zien voor hun leden om mee te investeren. En van ontwikkelaars die hun businessmodel centraal stellen. Eén ding hebben ze gemeen: Met de ontwikkeling van een zonnepark dragen ze bij aan een leefbare toekomst. Een toekomst waarin volgende generaties (hopelijk) niet zijn opgezadeld met de gevolgen van de problemen van nu. Maar hoe zorg je voor een zonnepark dat echt bijdraagt aan leefbaarheid van een gebied? Wij geven vijf tips:

1. Begin goed, dat is het halve werk
Een open deur, dat geven we toe. Maar juist open deuren worden vaak vergeten. Start elk zonneparkproject met een gedegen stakeholder- en risicoanalyse. Breng in kaart wie invloed en macht heeft bij een dergelijke ontwikkeling en bepaal op basis van deze analyse een passende participatie- en communicatiestrategie. Heb daarbij het lef om de grootste ‘risicopartijen’ juist het actiefst mee te laten praten.

2. Stel participatiespelregels op 
Bij participatie spelen vertrouwen en verwachtingen een grote rol. Waar mag ik wel en niet over meepraten? Wat gebeurt er met mijn input? Leg daarom samen de spelregels over de participatie vast. Zo is het voor iedereen duidelijk hoe de vork in de steel zit en komen bewoners en andere stakeholders niet voor verrassingen te staan.

3. Maak een participatieverslag 
Steeds meer gemeenten en provincies vragen om een volledig participatieverslag. Na invoering van de nieuwe Omgevingswet wordt het participatieverslag verplicht onderdeel van een vergunningsaanvraag. Daarnaast helpt het verslag om de gevoerde gesprekken te delen met derden. Transparantie naar alle betrokkenen is key. Oefen hier alvast mee.

4. Geven en nemen 
Een zonnepark ontwikkelen is geven en nemen. De tijd van alleen maar winnen is voorbij. Wil je 100 procent van niets? Of 50 procent van minder? Het is belangrijk dat iedereen profiteert van een zonnepark en dat het park waarde toevoegt aan het gebied. Dit kan zowel collectief (bijvoorbeeld een omgevingsfonds) als individueel (bijvoorbeeld mee-investeren). Hoe dan ook; zorg ervoor dat de omwonenden zich betrokken voelen en de meerwaarde 
daadwerkelijk ervaren. 

5. Haastige spoed is zelden goed 
Iedereen weet dat de SDE-subsidie een belangrijke bouwsteen van een haalbare zonnebusinesscase vormt. En iedere ontwikkelaar kan de uiterste aanvraagdatum dromen. Toch zien we nog te vaak dat participatieprocessen worden afgeraffeld in de hoop de aanvraagdeadline te halen. Dit komt het proces niet ten goede en werkt op langere termijn juist vertragend. Wij durven te stellen dat wanneer de SDE ‘te snel komt’, er simpelweg te laat is gestart.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers