of 59925 LinkedIn

“This is an awareness test”

Het aantal gemeenten dat nu gaat nadenken over de Omgevingswet is groeiende. Experts noemen het ook wel de grote transitie in het ruimtelijk domein die misschien wel omvangrijker is dan de transitie in het sociaal domein. Vaak wordt aan ons dan ook gevraagd: waar te beginnen met deze opgave? Heb je oog voor wat er om je heen gebeurt, wanneer je gefocust bent op een specifieke taak? Typ ‘awareness test’ in op YouTube en je vindt tal van tests die de opmerkzaamheid van de kijker testen. Zelfs autofabrikanten en de Britse overheid maken er gebruik van om zo hun boodschap over te brengen. En die boodschap is: teveel focus leidt tot kokervisie en kokervisie zorgt ervoor dat je essentiële en opmerkelijke momenten volledig over het hoofd ziet.

 

Afbeelding blog Paul

 

Van taak naar kokervisie
De ‘awareness test’ die mij wakker schudde was de test van Transport of London die autogebruikers erop wil wijzen dat een ongeluk met fietsers in een klein hoekje zit. De kijker krijgt de opdracht mee om erop te letten hoeveel passes het witte basketbalteam maakt, waarbij de uitdaging is om je niet af te laten leiden door het zwarte team. Gedreven als ik ben, richtte ik al mijn aandacht op mijn taak en had ik aan het einde van de opdracht het antwoord correct. Totdat de vervolgvraag in beeld kwam [spoiler alert] ‘But have you seen the moonwalking bear?’. Vol ongeloof kreeg ik het filmpje nogmaals terug te zien en jawel, daar zag ik een beer door het beeldscherm dansen! Compleet over het hoofd gezien door de kokervisie die ik had op mijn opdracht. Of zoals aan het einde wordt vermeld: it’s easy to miss something you’re not looking for’.

 

Nu veel gemeenten starten met implementatietrajecten, veranderprogramma’s en expertmeetings is de behoefte groot om focus aan te brengen. Wat is belangrijk voor mijn gemeente? Welke ambities willen we stellen en hoe gaan we dit realiseren? Het is volledig terecht dat gemeenten nu al aan de slag gaan met deze opgave om voor 2018 de ambities waar te maken. Alleen dan kunnen overheden straks sneller anticiperen op veranderingen binnen de leefomgeving, de regelgeving vereenvoudigen en meer samenhang creëren om het gebruikersgemak voor inwoners te vergroten.

 

Zoeken naar de goede voorbeelden
Het is echter de kunst om niet alleen volop in de Omgevingswet te duiken, maar ook de ‘moonwalking bears’ te zien. En die zijn er zeker! Zo wordt bijvoorbeeld het gewenste gedrag nu al vaker getoond dan gedacht. Vaak werken vooruitstrevende ambtenaren al volgens de filosofie van de Omgevingswet: zoekend naar integraliteit, ruimte creërend voor ondernemerschap en handelend vanuit de opgave in plaats van de regel. Een ander voorbeeld zijn de lopende ruimtelijke ontwikkelingsprojecten. Vaak lenen die zich er uitstekend voor om daar nu al mee te experimenteren. Zo maak je van een normaal project, een uitdagend experiment die het lerend vermogen van de organisatie versterkt.

 

Naast overzicht creëren is ons advies dan ook om gewoon te doen. Het uitlichten van de kansrijke voorbeelden binnen de organisatie is een goed startpunt. Door die aandacht te geven en te kijken waar de nieuwe werkwijze schuurt tegen de huidige organisatie, wordt de opgave vanzelf overzichtelijker. Dat is soms een uitdaging, immers, it’s easy to miss something you’re not looking for’. Door in deze voorfase het bewustzijn voor het onbekende te vergroten en ruimte te bieden voor het experiment creëer je een goed begin van de opgave die nu gaat spelen. En grote kans dat je dan als leidend voorbeeld te boek komt te staan en als voorbeeld voor anderen gaat dienen!

 

De ruimtelijke opgaven van vandaag en morgen vragen om de juiste expertise en kwaliteit. Over Morgen blijft groeien en verwelkomt Paul den Otter, onze nieuwste aanwinst. Paul versterkt ons team met zijn kennis van organisaties en met zijn energie en originele ideeën zet hij organisaties in beweging. Met de komst van de Omgevingswet is deze mogelijkheid tot bewegen misschien wel belangrijker dan ooit. Paul vormt daarom een welkome toevoeging aan ons team.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Video

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers