of 64204 LinkedIn

BENG 1 webinar voor gemeentes en provincies

BENG 1 webinar voor gemeentes en provincies. 5 oktober a.s.
NEPROM Reageer

Als de Omgevingswet ingaat, kunnen gemeenten lokaal strengere eisen stellen voor BENG en MPG. Dit leidt soms tot minder CO2-emissie, maar kan ook averechts werken. Een slimme aanpak is noodzakelijk! Vanuit de themagroep ‘Optimalisering BENG 1’ van het Lente-akkoord/ZEN zijn een aantal nieuwbouwprojecten doorgerekend. Wat kunnen gemeenten doen om duurzaamheidsdoelstellingen te halen en hoe past de BENG regelgeving daarin? Op 5 oktober leggen experts u de verbanden tussen BENG, oververhitting en de milieuscore van het bouwmateriaal uit. Daarnaast gaan sprekers en deelnemers de discussie aan over alternatieven voor de BENG 1-aanscherping.

Tijdens de Webinar presenteren Pieter Nuiten, senior adviseur bij W/E adviseurs en Harm Valk, senior adviseur energie & duurzaamheid bij Nieman Raadgevende Ingenieurs hun onderzoeken naar de effecten van BENG 1 aanpassingen op de CO2-emmissies van nieuwbouw. Daarbij is gekeken naar grondgebonden woningen en wooncomplexen.

 

Afbeelding

 

De resultaten uit de onderzoeken laten zien dat eenvoudige aanscherping binnen de BENG 1-eisen in veel gevallen tot een ongunstige uitkomst leidt. Er zijn complexe verbanden tussen BENG 1, 2 en 3 en twee andere eisen waar woningen aan moeten voldoen: TOjuli en MPG. Die verbanden beïnvloeden de redenering en maken de uitkomst van een generieke aanscherping op voorhand ongewis.

 

De brancheverenigingen Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM en WoningbouwersNL zien de noodzaak om een open gesprek te voeren over alternatieven voor lokale aanscherping binnen de BENG 1-eisen. Binnen de nieuwe regels zijn alternatieve aanvliegroutes beschikbaar om tot gewenste CO2-reductie te komen die tevens effectiever zijn. Het laatste half uur van het webinar gaan we hierover graag in gesprek met gemeenten.

 

De webinar vindt plaats op 5 oktober van 16.00 tot 17.30 uur. U kunt zich hier aanmelden. Ik hoop u van harte daar te treffen!

 

Met vriendelijke groet namens alle Lente-akkoord ZEN partners,

Sander Woertman

 

Hieronder treft u de resultaten van beide onderzoeken,  met een samenvattend artikel

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingNEPROM

Westeinde 28

2275 AE Voorburg
Postbus 620

2270 AP Voorburg
T  070 386 62 64
E  info@neprom.nl
www.neprom.nl

Meer nieuws

Whitepapers