of 65101 LinkedIn

Vergelijking kostenverhaalsregeling in Wro en Omgevingswet

Vergelijking kostenverhaalsregeling in Wro en Omgevingswet
Metafoor Reageer

Voor de edities oktober en december 2016 van het praktijkblad Grondzaken en gebiedsontwikkeling heeft Evert Jan van Baardewijk een schema gemaakt om de kostenverhaalsregeling van de Wro, de Omgevingswet (Ow) en de consultatieversie van de Aanvullingswet grondeigendom (Awg) te vergelijken.

Intussen is het wetsvoorstel Awg geamendeerd door de Tweede Kamer en daarna door de Eerste Kamer aangenomen. Tijd om een geactualiseerd schema te bieden.

Vanaf ‘Aangrijppunt betaling bij publiekrechtelijk KV’ gaat het in dit schema verder alleen nog over publiekrechtelijke KV. Onderscheid wordt gemaakt tussen publieke kosten en kavelkosten. Publieke kosten zien met name op kosten voor openbare ruimte, plankosten en nadeelcompensatie; kavelkosten hebben betrekking op kosten voor uitgeefbare delen (inbrengwaarden, bouwrijp maken). Als belangrijkste verschil tussen enerzijds de Ow conform de Awg en anderzijds de Wro ziet de auteur de toevoeging van een KV-model voor organische ontwikkeling (zonder tijdvak). Daarin worden alleen publieke kosten verhaald. Daarnaast is er het model voor integrale ontwikkeling (met tijdvak). Dat lijkt erg veel op het publiekrechtelijk KV onder de Wro. Daarin worden zowel publieke kosten als kavelkosten verhaald.

 

E.J. van Baardewijk – Grondzaken en gebiedsontwikkeling, juni editie 2020 pag. 14 – 15.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingBolderweg 2

1332 AT Almere (gebouw A3)

T 036-5300211

 

www.metafoorro.nl

info@metafoor.nl 

Meer nieuws

Afbeelding

Ondersteuning bij gebiedsontwikkeling

Whitepapers