of 63966 LinkedIn

Outlook grondexploitaties 2021 – De vooruitblik

Outlook grondexploitaties 2021. Voorspellingen voor de komende jaren
Metafoor 2 reacties

Ondanks de Coronacrisis gaat gebiedsontwikkeling door. Hoewel er veel onzekerheid is ontstaan, blijft de vraag naar woningen onverminderd groot.

De Outlook Grondexploitaties 2021 van Metafoor gaat in op zowel de kosten- als de opbrengstenkant van gebiedsontwikkeling en doet voorspellingen voor de komende jaren. Gezien de vraag naar woningen de komende jaren groter blijft dan het aanbod, zullen de woningprijzen voorlopig blijven stijgen. Aan de kostenkant van gebiedsontwikkeling is meer reuring zichtbaar, zeker wat betreft GWW- en bouwkostenHoewel materiaalkosten blijven stijgen, zal de concurrentie daar toenemen. Na jarenlange stijging van GWW- en bouwkosten wordt verwacht dat de stijging stagneert, of zelfs omslaat in een daling. Doordat woningprijzen stijgen en de bouwkosten stagneren, zullen grondwaarden de komende jaren blijven stijgen, zeker op de toplocaties.

Aanvangsrendementen
Nieuw dit jaar is het hoofdstuk over aanvangsrendementen van zowel woon- als commercieel vastgoed. In de praktijk blijkt dat informatie hierover beperkt beschikbaar is. Vanaf deze editie van de Outlook worden de aanvangsrendementen daarom door Metafoor gemonitord en worden voorspellingen voor de toekomst gedaan. Ook voor de aanvangsrendementen geldt dat de Coronacrisis de ene sector harder raakt dan de andere. Huurwoningen blijven ontzettend gewild, de BAR (bruto aanvangsrendement) daarvan zal de komende jaren waar mogelijk nog scherper worden. De BAR van logistiek vastgoed zal ook blijven dalen. De BAR voor kantoor- winkelvastgoed zal op de meeste plekken in Nederland stijgen.


Download hier de Outlook Grondexploitaties.


Ontvang de Outlook Grondexploitaties als eerste in je mailbox, schrijf je in voor onze mailing op www.metafoorro.nl.


 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bart (Beleidsadviseur) op
De vertienvoudiging van de arbeidsmigratie sinds de kabinetten Rutte, asielgelateerde migratie, wie regeert er in dit land. Zonde van de beperkte ruimte al die gebiedsontwikkeling. Nederland, na Taiwan en Bangladesh de grootste bevolkingsdichtheid op aarde. Stoppen ermee en het geld uitsparen voor de natuur.


Door Rellie (Terschellinger) op
Bakken aan de bar met Harry Touw was ook leuk (VPRO 1982).

Contactgegevens

AfbeeldingBolderweg 2

1332 AT Almere (gebouw A3)

T 036-5300211

 

www.metafoorro.nl

info@metafoor.nl 

Meer nieuws

Ondersteuning bij gebiedsontwikkeling

Whitepapers