of 64204 LinkedIn

Globaal kostenverhaal

Globaal kostenverhaal. Globaliteit in relatie met flexibiliteit: welke mogelijkheden zijn er?
Metafoor Reageer

De Wro kent een specifieke regeling die het mogelijk maakt in bepaalde situaties de onderdelen van exploitatieplannen een globale inhoud te geven.

Ook buiten die situaties om is er echter behoefte aan een bepaalde mate van globaliteit. Die behoefte verschilt per situatie. Die behoefte doet zich in het algemeen voor vanwege de mate van onzekerheid in het beginstadium van gebiedsontwikkeling. Tot dat beginstadium kan veelal ook worden gerekend het moment van vaststelling van een bestemmingsplan c.q. omgevingsplan. Dan ontstaat er een juridische basis voor de betreffende ontwikkeling. Maar ook dan kan het vaak nog allerlei kanten op, mede gevoed door latere invullingskeuzes. In het bijzonder geldt dit voor gevallen van uitnodigingsplanologie.

 

In deze bijdrage wordt verkend welke mogelijkheden de wet, de wetsgeschiedenis en de jurisprudentie bieden voor globaliteit in relatie met flexibiliteit ten aanzien van het kostenverhaal. De basis van deze bijdrage ligt bij de afdeling Grondexploitatie van de Wro ten aanzien van Exploitatieplannen. Van daaruit worden lijnen getrokken naar mogelijkheden van globaal kostenverhaal onder de Omgevingswet.

 

Lees hier het volledige artikel dat in het vakblad Bouwrecht is opgenomen of ga naar Metafoor.nl.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingBolderweg 2

1332 AT Almere (gebouw A3)

T 036-5300211

 

www.metafoorro.nl

info@metafoor.nl 

Meer nieuws

Ondersteuning bij gebiedsontwikkeling

Whitepapers