of 64204 LinkedIn

De kostenverdeelfunctie van het kostenverhaal

De kostenverdeelfunctie van het kostenverhaal. De werking van deze verdeelfunctie in het huidig recht en in het toekomstig recht onder de Omgevingswet.
Metafoor Reageer

De regeling van het kostenverhaal van de afdeling Grondexploitatie van de Wro wordt vaak gezien als middel om gemeentelijke kosten te verhalen. In de Wro is het echter breder: de kosten van alle exploitanten, inclusief de kosten van de gemeente, worden in het kostenverhaal betrokken. Dat is althans het geval in het publiekrechtelijke spoort. Een exploitatieplan heeft een kostenverdeelfunctie voor alle exploitanten in een exploitatiegebied.

Onder de Omgevingswet heeft een omgevingsplan, met kostenverhaalsregels, ook die functie. Althans in het model met een tijdvak, het integrale model. Dit raakt de materie van binnenplanse verevening. In dit artikel wordt stilgestaan bij de werking van deze verdeelfunctie in het huidig recht en in het toekomstig recht onder de Omgevingswet. Ook wordt nagegaan hoe dat de gemeente raakt, met name bij het treven naar anterieure overeenkomsten. Want inzicht in de werking van de kostenverdeelfunctie is van belang voor onderhandelingen over anterieure overeenkomsten.

 

Voor het vakblad Bouwrecht heeft Evert Jan van Baardewijk geschreven over de kostenverdeelfunctie van het kostenverhaal.

E.J. van Baardewijk – Bouwrecht, januari editie 2020 pag. 01 – 13.


Download hier het complete artikel

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingBolderweg 2

1332 AT Almere (gebouw A3)

T 036-5300211

 

www.metafoorro.nl

info@metafoor.nl 

Meer nieuws

Ondersteuning bij gebiedsontwikkeling

Whitepapers