of 64231 LinkedIn

Zonnepotentie Zeeland onderzocht met data en technologie

Zonnepotentie Zeeland onderzocht met data en technologie. Zeeuws Energieakkoord
Kadaster Reageer

Om de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen, is het Zeeuws Energieakkoord opgesteld. 1 van de doelen? In 2050 wordt in Zeeland alleen nog duurzame energie opgewekt. Daarom is voor de RES-regio Zeeland onderzocht welke uitbreiding van zonnepanelen op woningen mogelijk is. Die kennis helpt de lokale netbeheerder Enduris om te bepalen welke veranderingen aan het energienet nodig zijn. Zo kan de netbeheerder inspelen op veranderingen in de energievraag en -aanbod.

Vraag en aanbod op straat- en huisniveau

Frits Raas, asset manager services bij de Zeeuwse netbeheerder Enduris, licht toe. “Als er in een straat veel meer elektrische auto’s komen of huizen overgaan op een warmtepomp, dan wordt daar plotseling veel meer elektriciteit afgenomen. Andersom, als er meer zonnepanelen komen, wordt er veel meer elektriciteit geleverd aan het net. Soms moet daarvoor lokaal de capaciteit van het net worden vergroot. Wij hadden daarom behoefte aan informatie op straat- en huisniveau. Daarvoor hebben we de resultaten van het Kadasteronderzoek gebruikt.”

 

Geautomatiseerd proces: welke daken van woningen geschikt?

Bhavya Kausika, GIS Maatwerkspecialist bij het Kadaster, vertelt dat er voor dit onderzoek is gekeken welke daken van woningen geschikt zijn om zonnepanelen op te plaatsen: “Dat is een geautomatiseerd proces, maar klinkt eenvoudiger dan het is. Want welke gebouwen zijn woningen? Welke woningdaken hebben een goede oriëntatie op de zon? Op welke daken liggen al zonnepanelen? Hoeveel panelen passen er op een dak, rekening houdend met bijvoorbeeld dakramen en schoorstenen?”


Combinatie van databestanden en technologie

“Voor het ontwikkelde geautomatiseerde proces is een combinatie gebruikt van beschikbare databestanden, zoals de BAG en luchtfoto’s, en Deep Learning-technologie. Door eerst een gebied handmatig te analyseren, is het systeem geleerd hoe de geschikte daken te vinden. Het algoritme is vervolgens toegepast op een validatiegebied. Waar nodig zijn de routines nog iets aangepast en daarna is de hele provincie automatisch geanalyseerd”, aldus Kausika.


Data delen met gemeenten

Raas: “We willen voorkomen dat het energienet in een dorp of straat onverwacht overbelast raakt. Daarom willen we vooraf gericht investeren en daarvoor hebben we gezocht naar goede, gedetailleerde informatie. We houden de data niet voor onszelf; ook gemeenten mogen er voor hun energievraagstukken gebruik van maken.”


Over het Zeeuws Energieakkoord

Dit onderzoek is gedaan in het kader van het Zeeuws Energieakkoord. Om de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen, stelt elke regio in Nederland een Regionale Energiestrategie (RES) op. In de RES-regio Zeeland leverden in maart 2020 de provincie, de gemeenten, het waterschap, de netbeheerders, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties samen het Zeeuws Energieakkoord op. Lees meer op de website van het Zeeuws Energieakkoord.


Terzake 

Dit artikel verscheen in het Kadastermagazine Terzake van september 2020. Meer artikelen lezen? Ga naar de?pagina Terzake


Terzake nieuwsbrief ontvangen? 

Wilt u maandelijks de digitale Terz@ke in uw mailbox ontvangen??Meldt u zich dan aan voor onze nieuwsbrief

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingPostbus 9046

7300 GH  Apeldoorn

Hofstraat 110

7311 KZ  Apeldoorn

T (088) 183 4700

www.Kadaster.nl

Maatwerk en Advies

E mail adviesenmaatwerk@kadaster.nl

Meer nieuws

Webinar Toekomstbestendige centrumgebieden

Webinar 'Invloed coronacrisis op de Woningmarkt'

Het Kadaster

DOSSIERS

Stedelijke Herverkaveling

Whitepapers

Stedelijke ontwikkelingen