of 64277 LinkedIn

Woningbezit van senioren

Reageer

Onderzoek naar consequenties voor marktontwikkelingen op termijn

 

Door: Michiel Pellenbarg en Ramona van Marwijk

 

De vergrijzing in Nederland heeft ook invloed op de koopwoningmarkt. Het Kadaster deed voor de Noord-Veluwe een onderzoek naar de consequenties die het woningbezit van senioren mogelijk heeft op de marktontwikkelingen op termijn. In dit artikel worden enkele onderzoekgegevens uitgelicht.

 

Het bezit van senioren

Tweederde van de woningeigenaren in Noord-Veluwe is ouder dan 50 jaar. De grootste groep bezitters van vrijstaande woningen is zelfs 65 tot 70 jaar oud.

 

 Afbeelding 

 

Uit recent onderzoek blijkt dat juist na het 70ste levensjaar de verhuismobiliteit snel begint toe te nemen. Veelal ongepland en zorg-gerelateerd. Daarmee is de verwachting gegrond, dat het huidige bezit van de senioren de komende jaren in rap tempo op de markt zal komen. Dit is de reden om dat bezit eens goed onder de loep te nemen.

  

Afbeelding 

 

Wat verkopen senioren?

Senioren verkopen kleinere woningen eerder dan grote woningen. In de categorie 100 tot150 m2woonoppervlakte wordt in verhouding veel verkocht maar woningen met een oppervlakte van 200m2 en meer worden juist veel minder verkocht.

 

Afbeelding

 

Gaan senioren kleiner en goedkoper wonen?

In de Regio Noord-Veluwe blijken de senioren in de koopsector vooral sterk vertegenwoordigd in grote en dure woningen. Met het groeien van de leeftijd blijken huishoudens rijwoningen wel te verlaten, maar in de segmenten vrijstaand en appartementen blijven senioren zo lang mogelijk wonen. Ook kleiner gaan wonen blijkt in de koopsector nauwelijks aan de orde.

 

Afbeelding  

 

Veel senioren wonen bij elkaar in de buurt

Uit het onderzoek blijkt ook dat senioren vaak bij elkaar in de buurt wonen. Onderstaand kaartje van de gemeente Putten geeft daar een duidelijk beeld van. De rode stippen geven het woningbezit van senioren aan. We zien dat de woningen in hele straten in eigendom zijn van senioren. Ook in de andere gemeenten die meegenomen zijn in het onderzoek was eenzelfde beeld te zien.

  

Afbeelding 

 

Behoefte en marktontwikkeling

Maar gewild of ongewild, er komt een moment dat de woning van de senior beschikbaar komt. Als het huidige bezit van de senioren (het ‘aanbod’) vergeleken wordt met de woonwensen van mensen jonger dan 65 jaar (de ‘vraag’), komt een behoorlijke mismatch naar voren. De vraag blijkt voor het overgrote deel uit te gaan naar woningen die na 1990 zijn gebouwd, terwijl 80% van het woningbezit van senioren juist van voor die tijd is (veel uit de jaren ‘60, ‘70 en ‘80). Tegelijk blijkt ook dat de gemiddelde waarde van het aanbod - door de omvang en dure locaties - behoorlijk uitstijgt boven de koopsom die de vragers momenteel bereid zijn te betalen.

 

Toekomstplannen

De onderzoekgegevens kunnen beleidsmakers helpen hun plannen voor de toekomst verder vorm te geven en een goed woonbeleid voor hun gemeente te ontwikkelen.

 

Meer informatie

Wanneer u meer informatie wilt over dit onderzoek of over uw gemeente en/of

Regio, neem dan contact met ons op.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingPostbus 9046

7300 GH  Apeldoorn

Hofstraat 110

7311 KZ  Apeldoorn

T (088) 183 4700

www.Kadaster.nl

Maatwerk en Advies

E mail adviesenmaatwerk@kadaster.nl

Meer nieuws

Webinar Toekomstbestendige centrumgebieden

Webinar 'Invloed coronacrisis op de Woningmarkt'

Het Kadaster

DOSSIERS

Stedelijke Herverkaveling

Whitepapers

Stedelijke ontwikkelingen