of 63966 LinkedIn

Wijkpaspoort Warmtetransitie in trek bij gemeenten

Wijkpaspoort Warmtetransitie in trek bij gemeenten. Steeds meer gemeenten gebruiken de buurtinformatie om zicht te krijgen op alternatieve vormen van warmtevoorziening. De VNG en de gemeente Katwijk delen hun ervaringen.
Kadaster Reageer

Steeds meer gemeenten gebruiken de buurtinformatie om zicht te krijgen op alternatieve vormen van warmtevoorziening. De VNG en de gemeente Katwijk delen hun ervaringen.

Wijkpaspoort Warmtetransitie

Eind 2021 moeten alle gemeenten een Transitievisie Warmte hebben opgesteld. Hierin staat onder meer welke wijken wanneer van het aardgas overgaan op een alternatieve vorm van warmtevoorziening. Het Wijkpaspoort Warmtetransitie helpt gemeenten inzicht te krijgen. Deze infographic visualiseert in één oogopslag de kerndata van een bepaalde wijk.  

 

De VNG realiseert met het Kadaster mogelijkheid om buurtinformatie te downloaden

“Veel gemeenten zijn vorig jaar met het Wijkpaspoortformat van het Kadaster aan de slag gegaan”, aldus Gerdien van de Vreede, senior beleidsmedewerker VNG. “Daarbij moest een gemeente nog wel zelf de losse stukjes informatie ophalen, bijvoorbeeld bij het Kadaster en het CBS. Nu zijn er 13.000 buurten in Nederland. Het handmatig samenstellen van het wijkpaspoort is dan gigantisch arbeidsintensief. Wij hebben samen de kwantitatieve informatie die openbaar beschikbaar is online ontsloten op een centrale plek. Als een gemeente daar een Wijkpaspoort downloadt, wordt het automatisch gevuld met actuele wijk- of buurtinformatie.” Gemeenten kunnen daarna de kwalitatieve informatie of informatie over specifieke wijkkenmerken nog zelf toevoegen in het format. 

 

Samenstelling wijk bepaalt aanpak

Het Kadaster en de VNG hebben vanaf het begin verschillende gemeenten betrokken bij de ontwikkeling van het Wijkpaspoort. Van de Vreede krijgt nu mails van gemeentemedewerkers dat het concept aanslaat: “Iedereen gaat ook meteen naar de eigen buurt kijken. Dat heb ik ook gedaan. Mijn gemeente is grotendeels per wijk ontstaan, waardoor elke wijk overwegend één type bouw kent. In mijn oude studentenstad heb je juist veel oudere bouw met stukken nieuwbouw er tussen. Dat maakt de warmtetransitie per wijk weer wat ingewikkelder.” 

 

De uitdagingen van de gemeente Katwijk

Maaike van den Ende is Programmamedewerker Transitievisie Warmte in de gemeente Katwijk. Ze kent de uitdagingen van de wijksamenstelling in haar gemeente. “Katwijk bestaat uit drie dorpen, met elk oude dorpskernen, maar ook relatief veel goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen. Over het algemeen zijn oude woningen geschikt voor verwarming via een warmtenet. Maar juist in de smalle straten van oude kernen zoals bij ons, is het druk onder de grond: rioleringspijpen, elektriciteit, boomwortels, glasvezelkabel. Daar moet dan een dikke pijp bij voor een warmtenet, zonder dat deze de drinkwaterleiding verwarmt. Dat maakt aanleg vaak al snel complex en duur.”

 

Wijkpaspoort aanvullen met eigen informatie

Elke gemeente kan de informatie in het Wijkpaspoort naar eigen behoefte aanvullen. Zo liet Katwijk onderzoek uitvoeren naar de ruimte in de ondergrond en de beschikbaarheid van specifieke energiebronnen per buurt. “Ook hebben we foto’s toegevoegd per wijk. Dat geeft ook een visueel beeld van de bebouwing in de buurt. Zodra we weer op straat gesprekken kunnen voeren met inwoners willen we de buurtpaspoorten graag als praatplaat gebruiken.” 

 

Onderbouwing Warmtetransitie 

In Katwijk ligt de conceptversie Warmtetransitie voor de zomer ter visie, het Wijkpaspoort is één van de bijlagen. Van den Ende: “De gegevens uit de buurtpaspoorten zijn gebruikt om een aantal verkenningsbuurten te bepalen; hier wil de gemeente dan samen met bewoners de kansen verder onderzoeken.”

 

Meer gebruikerservaringen

Ook gemeenten als De Fryske Marren, Almelo, Terneuzen, Westerwolde en de BUCH-gemeenten maken al gebruik van het Wijkpaspoort. Lees meer over hun gebruikerservaringen.

 

Meer informatie over het Wijkpaspoort Warmtetransitie

Lees meer over het Wijkpaspoort en waar u het downloadt op de pagina Wijkpaspoort voor de warmtetransitie

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingPostbus 9046

7300 GH  Apeldoorn

Hofstraat 110

7311 KZ  Apeldoorn

T (088) 183 4700

www.Kadaster.nl

Maatwerk en Advies

E mail adviesenmaatwerk@kadaster.nl

Meer nieuws

Webinar Toekomstbestendige centrumgebieden

Webinar 'Invloed coronacrisis op de Woningmarkt'

Het Kadaster

DOSSIERS

Stedelijke Herverkaveling

Whitepapers

Stedelijke ontwikkelingen