of 59123 LinkedIn

Wereldprimeur: inschrijving met rechten in 3D

Wereldprimeur: inschrijving met rechten in 3D. Het gecombineerde bouwwerk van het nieuwe stadskantoor en het station van Delft met spoortunnel en ondergrondse fietsenstalling, is het eerste object dat met deze 3D-visualisatie wordt ingeschreven
Reageer

Op maandag 21 maart 2016 is de allereerste eigendomsakte met een 3D-visualisatie van de rechten ingeschreven bij het Kadaster. Het gecombineerde bouwwerk van het nieuwe stadskantoor en het station van Delft met spoortunnel en ondergrondse fietsenstalling, is het eerste object dat met deze 3D-visualisatie wordt ingeschreven. De manier waarop de rechten worden weergegeven is uniek en wordt (nog) nergens ter wereld toegepast. 

 

Beter en sneller overzicht

Ruimte is schaars in Nederland. Er wordt daarom steeds meer gebouwd in verschillende lagen op, boven en onder de grond. Zolang een perceel één gebruiker heeft, geeft een 2D-registratie voldoende inzicht in de eigendomssituatie. Het wordt ingewikkelder als verschillende partijen rechten hebben boven en onder elkaar en eigendommen perceelgrenzen overschrijden. In deze complexe situatie is meer nodig dan een standaard kadastrale kaart. Om alle rechten op onroerende zaken in Nederland beter en sneller in beeld te krijgen, is 3D-registratie bij het Kadaster opgezet.

 

Spoorzone Delft

Het project Spoorzone Delft bestaat uit het Stadskantoor, de stationshal, het ondergrondse station en de spoortunnel met fietsenstalling. Dit project leent zich daarom bij uitstek voor 3D-registratie. In het bouwwerk komen rechten van drie partijen bijeen in een compact geheel:

  • de gemeente Delft als eigenaar van de grond;
  • NS Vastgoed als rechthebbende van de stationshal met winkels en de technische installaties, liften en trappen;
  • Prorail/Railinfratrust als rechthebbende van de spoortunnel en het ondergrondse station.

 

Partijen die 3D-registratie mogelijk hebben gemaakt

Voor de 3D-registratie heeft het Kadaster nauw samengewerkt met de TU Delft. De 3D-visualisatie voor dit project is gemaakt door Mecanoo Architecten. Notariskantoor Houthoff Buruma heeft de akte voor de deponering bij het Kadaster opgesteld.

 

In deze pdf kunt u de 3D-visualisatie bekijken.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingPostbus 9046

7300 GH  Apeldoorn

Hofstraat 110

7311 KZ  Apeldoorn

T (088) 183 4700

www.Kadaster.nl

E mail adviesenmaatwerk@kadaster.nl

Meer nieuws

Stedelijke Herverkaveling

DOSSIERS

Stedelijke ontwikkelingen

Whitepapers

Het Kadaster