of 59082 LinkedIn

Wat hebben gemeenten aan vastgoedbezit?

Reageer

Hoogleraar Hans de Jongevan de TU Delft sprak maandagavond 17 juni in Nieuwsuur over het vastgoedbezit van gemeenten. Gemeenten weten vaak niet hoeveel vastgoed ze bezitten en bovendien gaan gemeenten vaak niet efficiënt om met hun vastgoed.

Juist om deze problematiek voor gemeenten op te lossen hebben DataLand en het Kadaster vorig jaar de handen ineen geslagen en een methodiek bedacht om het vastgoedbezit van gemeenten in beeld te brengen. Per gemeente kan precies aangegeven worden wat het bezit is, waar het gelokaliseerd is, waarvoor het gebruikt wordt en hoe het bezit in verhouding staat met het vastgoedbezit van een vergelijkbare gemeente. Bovendien wordt in beeld gebracht welke panden van andere eigenaren worden benut voor maatschappelijke functies. Zo ontstaat er een duidelijk overzicht van al het maatschappelijk vastgoed in de gemeente.

 

Inventarisatie lastig
Relevante gegevens over maatschappelijk vastgoed zijn binnen gemeenten vaak verspreid of niet aanwezig. Het kan een gemeente enorm veel moeite en tijd kosten om alle gegevens te inventariseren en te verwerken. Daarnaast is het voor veel gemeenten praktisch onmogelijk om de eigen gegevens te vergelijken met een andere gemeente.

 

Duurzaamheiddoelstellingen en bezuinigingen
Met een goede inventarisatie kan het accommodatiebeleid gestructureerd worden uitgewerkt. Daarnaast kan de inventarisatie van maatschappelijk vastgoed ook de basis vormen voor het bereiken van duurzaamheiddoelstellingen met maatregelen binnen het eigen vastgoed. Ook wordt inzichtelijk hoe herziening van de vastgoedportefeuille kan bijdragen aan eventuele bezuinigingen. Inzicht in maatschappelijk vastgoed staat ook in relatie tot de huidige decentralisaties en reorganisaties. Bijvoorbeeld bij het herstructureren van gemeentelijke uitvoeringsdiensten en het opzetten van gemeentelijke vastgoedbedrijven.

 

Meer informatie
Op de website van het Kadaster is meer informatie te lezen over het in beeld brengen van maatschappelijk vastgoed. Ook zijn er een tweetal voorbeeldrapportages in te zien.

 

Eerdere publicaties over dit onderwerp

In oktober 2012 schreef Binnenlands Bestuur ook een artikel over dit onderwerp met als titel ‘Miljarden aan onvermoed bezit’. Lees hier het artikel.

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingPostbus 9046

7300 GH  Apeldoorn

Hofstraat 110

7311 KZ  Apeldoorn

T (088) 183 4700

www.Kadaster.nl

E mail adviesenmaatwerk@kadaster.nl

Meer nieuws

Het Kadaster

DOSSIERS

Stedelijke Herverkaveling

Whitepapers

Stedelijke ontwikkelingen