of 63000 LinkedIn

Waar kunnen we coronaproof stemmen?

Waar kunnen we coronaproof stemmen? Vertrouwde locaties vallen af
Kadaster Reageer

Op 17 maart gaan we naar de stembus. Maar, vanwege het coronavirus en de huidige maatregelen zijn niet alle locaties geschikt als stembureau. Op zoek naar geschikte locaties krijgen gemeenten hulp van ICTU, een stichting die projecten uitvoert voor overheidsorganisaties. ICTU is hiervoor gevraagd door het ministerie van BZK. 

Vertrouwde locaties vallen af

Erwin Lubberding is projectmanager en senior accountmanager bij ICTU: “Verzorgingstehuizen of scholen vallen nu geheel af als stemlocatie. Andere vertrouwde locaties zijn te klein om aan de corona-eisen van afstand en doorloopruimte te voldoen. Wij hebben een database samengesteld met mogelijke locaties en gaan hierover in gesprek met gemeenten om ze te helpen zoeken naar alternatieven.”

 

Bruikbare data van het Kadaster

Annette van Delden is data-analist bij ICTU: “Wij beschikken zelf al over gegevens uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Van het Kadaster ontvingen we de eigendomsgegevens van niet-natuurlijke personen, de locatie en de berekende hoogte van panden. In de BAG staat wel een totale vloeroppervlakte, maar met een indicatie van de hoogte kun je beter inschatten of de ruimte groot genoeg is. Daarnaast wil je voorkomen dat stemgerechtigden in een lift naar de 15e etage moeten. Het Kadaster dacht goed met ons mee over wat bruikbare data voor deze nieuwe situatie zou zijn.”


Cruiseschip, poppodium, parkeergarage en tent

“Ook kregen we input via de brancheverenigingen VNO/NVW en MBK-Nederland. Zij riepen hun leden op om mee te denken over alternatieve stemlocaties”, aldus Lubberding. “Dan komen er verrassende voorbeelden naar boven, zoals een eigenaar die zijn cruiseschip ter beschikking wil stellen of een poppodium dat haar locatie beschikbaar stelt om jongvolwassenen te stimuleren te gaan stemmen. Of het inrichten van stemstraten in parkeergarages. Ook kwamen we in contact met tentenbouwers die tijdelijke locaties kunnen opbouwen.”


Veilig stemmen

Lubberding: “Door al die gegevens en adressen te combineren, kunnen we met gemeenten in gesprek: in welke wijken zoek je nog naar alternatieve stemlocaties? Uit onze database komen locaties naar voren waar gemeenten zelf niet aan gedacht hadden. Zo helpen we ze om breder te kijken en zorgen we er samen voor dat stemgerechtigde in maart veilig hun stem kunnen uitbrengen!”


Meer informatie

Lees ook ‘ICTU helpt gemeenten in zoektocht naar stemlocaties’ op de website van ICTU  


Terzake 

Dit artikel verschijnt in de digitale Terz@ke van februari 2021. Meer artikelen lezen? Ga naar de?pagina Terzake.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingPostbus 9046

7300 GH  Apeldoorn

Hofstraat 110

7311 KZ  Apeldoorn

T (088) 183 4700

www.Kadaster.nl

Maatwerk en Advies

E mail adviesenmaatwerk@kadaster.nl

Meer nieuws

Webinar Toekomstbestendige centrumgebieden

Webinar 'Invloed coronacrisis op de Woningmarkt'

Het Kadaster

DOSSIERS

Stedelijke Herverkaveling

Whitepapers

Stedelijke ontwikkelingen