of 61869 LinkedIn

Vergrijzing drukt de woningprijzen

Vergrijzing drukt de woningprijzen. 85-plussers lijden verlies bij verkoop
Kadaster 2 reacties
De sterke toename van het aantal 75-plussers heeft steeds meer effect op de ontwikkeling van de woningprijzen. Gemiddeld verkopen zij hun woning met verlies (in reële euro’s).

In de grafiek in dit bericht ziet u de reële winst die per leeftijdscategorie wordt gemaakt op de verkoop van een woning. Hierbij is de oorspronkelijke aankoopprijs van iedere woning geïndexeerd met de algemene woningprijsontwikkeling (Prijsindex Bestaande Koopwoningen). Als de woning een gemiddelde prijsontwikkeling doormaakt, dan zal de gerealiseerde verkoopprijs gelijk zijn aan de geïndexeerde aankoopprijs. Als de woning voor meer geld verkocht wordt, wordt er een winst geboekt.

 

85-plussers lijden verlies bij verkoop

De verkoopprijs van woningen van 85-plussers ontwikkelt zich ver onder de gecorrigeerde aankoopprijs. Deze groep ouderen maakt dus in reële euro’s verlies bij verkoop. Ook ouderen vanaf 75 jaar verkopen hun woning goedkoper dan de algemene prijsontwikkeling voorspelt. Gemiddeld genomen verkopen alleen huishoudens jonger dan 65 jaar hun woning met winst. Omdat het aantal 75-plussers in de toekomst stevig toeneemt, zal dit patroon de gemiddelde prijsontwikkeling beïnvloeden. Tussen nu en 2040 komen de woningen van de Babyboomgeneratie, geboren tussen 1945 en 1950, op de markt.

 

In deze grafiek zijn de cijfers van het bericht inzichtelijk gemaakt.

 

Er zijn verschillende redenen waarom ouderen goedkoper verkopen: 

  • Veel woningen zijn slecht onderhouden. Hoe ouder de eigenaar-bewoner is, hoe minder hij aan onderhoud doet. Dit zorgt voor een negatief prijseffect.
  • Gedateerde woningen zorgen voor een negatief prijseffect. Bij aankoop van zulke woningen is altijd een verbouwing nodig om te voldoen aan de huidige woonwensen.
  • We zien forse overwaarden op woningen van 75-plussers. De overwaarde is het verschil tussen de WOZ-waarde en de resterende hypotheek. Gemiddeld is deze overwaarde 200.000 euro. Dat kan betekenen dat ouderen, of hun erfgenamen, minder strak onderhandelen met kopers, omdat daar geen noodzaak toe is.

 

Notarissen zullen de komende jaren snel veel meer grijze verkopers zien op hun kantoor. Omdat ze gemiddeld verlies in reële euro’s verkopen, beïnvloedt dit de toekomstige woningprijsontwikkeling per definitie op een negatieve manier. 

 

Dit artikel is geschreven door woningmarktexpert Paul de Vries en ook verschenen op de website ESB

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Belangrijkere argumenten worden helemaal niet genoemd. Namelijk:
1. het feit dat veel ouderen hun bewoonde woning tegen sterk gereduceerde prijs verkopen aan hun kinderen. In dat geval krijgen ze daarvoor het vruchtgebruik terug.
2. veel ouderen sluiten tegenwoordig ook zogenaamde verzilverhypotheken af. Ook dat legt veel druk op de prijsvorming.
3. relatief goedkoop verkopen en nieuwbouw relatief goedkoop terugkopen is ook favoriet bij ouderen.
Dit verklaart voor een groot deel de lagere verkoopprijzen.
Door Rob op
Geïndexeerd zijn de woningprijzen gemiddeld dus geen steek opgeschoten de aflopen 20 jaar. De conclusie is dat de ophef over te hoge woninngprijzen op geen enkele manier wordt gestaafd met cijfers. Wat er wel aan de hand is , is een forse daling van de besteedbare inkomens en de reële koopkracht. Hierdoor is de betaalbaarheid van woningen onder druk komen te staan.

Contactgegevens

AfbeeldingPostbus 9046

7300 GH  Apeldoorn

Hofstraat 110

7311 KZ  Apeldoorn

T (088) 183 4700

www.Kadaster.nl

E mail adviesenmaatwerk@kadaster.nl

Meer nieuws

Webinar Toekomstbestendige centrumgebieden

Webinar 'Invloed coronacrisis op de Woningmarkt'

Het Kadaster

DOSSIERS

Stedelijke Herverkaveling

Whitepapers

Stedelijke ontwikkelingen