of 63966 LinkedIn

Vergoeden schade gaswinning sneller afhandelen

Vergoeden schade gaswinning sneller afhandelen. Hoe draagt het Kadaster bij?
Kadaster 1 reactie

Zo’n 250 miljoen euro is er aan vergoedingen uitgekeerd aan gedupeerden van gaswinning in Groningen. Hoe draagt het Kadaster bij aan een snellere afhandeling?

Zo’n 250 miljoen euro is er al aan vergoedingen uitgekeerd aan burgers die te maken hebben met schade door gaswinning in het Groningerveld en de gasopslag in Norg. Bijvoorbeeld voor de waardedaling van woningen. Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) handelt de schade af. Maar hoe draagt het Kadaster bij aan een snellere afhandeling?

 

Data Kadaster voor afhandeling waardedalingsregeling

Erik van Lohuizen is senior adviseur bij IMG. “Burgers kunnen bij ons terecht voor de afhandeling van alle schade door gaswinning. Wij staan tussen de burger en de mijnbouwexploitant NAM in. Het gaat om fysieke schade, maar ook om schade doordat je woning minder waard is geworden. En voor de afhandeling van die waardedalingsregeling ontvingen we van het Kadaster data en ondersteuning voor goed inzicht in onder andere eigendommen, de verkoopprijzen van woonhuizen en WOZ-waarden.”

 

Bij 75% compensatie automatisch berekend

Van Lohuizen: “Ons klantportaal vulden we met deze data. Wanneer je als burger inlogt zie je al jouw eigendommen, ook voormalige. De onderliggende rekenmodule berekent de compensatie voor de waardedaling. In 75% van de gevallen gebeurt dit automatisch. Maar er zijn ook uitzonderingsgevallen en dan kijkt één van onze medewerkers ernaar.”

 

Ontzorgen bij maatschappelijk relevant onderwerp

Van Lohuizen: “Het is echt ongekend wat we allemaal hebben kunnen automatiseren. Uiteindelijk doe je het voor de inwoners van Groningen en Drenthe. En we kunnen ze nu echt ontzorgen bij zo’n maatschappelijk relevant onderwerp. In 4 maanden tijd keerden we zo’n 250 miljoen euro uit en ontvingen we zo’n 70.000 aanvragen. De nut en de noodzaak van de samenwerking is hiermee zeker aangetoond! Het Kadaster ontzorgde ons maximaal. Als we alle aanvragen handmatig hadden afgehandeld, moesten we een organisatie optuigen van ongekende grootte. Ook bij de afhandeling van immateriële schade gaan we weer samenwerken met het Kadaster.”

 

Meer informatie

Meer informatie over vergoedingen voor schade door gaswinning in Groningen leest u op de website van Instituut Mijnbouwschade Groningen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door drs. E. Nabled op
Dit is toch wel zo'n enorme opgestoken middelvinger naar al die Groningers, ongelovelijk! Dat je dat nog durft te zeggen zo'n 60 jaar na de start van de gaswinning in Groningen.

Contactgegevens

AfbeeldingPostbus 9046

7300 GH  Apeldoorn

Hofstraat 110

7311 KZ  Apeldoorn

T (088) 183 4700

www.Kadaster.nl

Maatwerk en Advies

E mail adviesenmaatwerk@kadaster.nl

Meer nieuws

Webinar Toekomstbestendige centrumgebieden

Webinar 'Invloed coronacrisis op de Woningmarkt'

Het Kadaster

DOSSIERS

Stedelijke Herverkaveling

Whitepapers

Stedelijke ontwikkelingen