of 62284 LinkedIn

Starterslening drijft woningprijzen niet op

Starterslening drijft woningprijzen niet op. Jongere kopers buiten grote steden
2 reacties

Met een Starterslening krijgen koopstarters maximaal 20% meer hypotheekbudget. Wat betekent dit voor de woningmarkt? Het Kadaster concludeert: de Starterslening zorgt niet voor hogere woningprijzen.

Meer budget voor de koopstarter
In 235 gemeenten kun je als starter op de woningmarkt een Starterslening aanvragen. De lening wordt via de gemeente afgesloten bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Hiermee krijg je maximaal 20% meer bestedingsruimte, bovenop je hypotheek.

 

Woning die nu niet financieel haalbaar is
Hoofdonderzoeker en woningmarktexpert Paul de Vries van het Kadaster legt uit: “Koopstarters met een Starterslening gebruiken de extra bestedingsruimte om een woning te kopen die nu financieel niet haalbaar is, maar wellicht in de nabije toekomst wel. De Starterslening wordt dus niet gebruikt om meer te betalen voor de woning die zij nu zonder Starterslening hadden kunnen kopen. Als dat het geval had geweest, dan was er wel sprake van een prijsopdrijvend effect. Uit ons onderzoek blijkt dat de Starterslening niet heeft geleid tot een prijsopdrijvend effect.”

Jongere kopers buiten grote steden
De Vries: “Koopstarters met een Starterslening zijn gemiddeld jonger (27,3 jaar) dan kopers zonder lening (31,7 jaar). Hun inkomen is daarom waarschijnlijk wat lager. Ook zien we veel Startersleningen buiten de grote steden, waar de gemiddelde woningprijs lager is. Ze gaan vaak voor relatief kleine huizen en komen uit op een gemiddelde koopsom van € 150.000.”

Toegang tot koopwoning
“Koopstarters gebruiken de 20% extra bestedingsruimte dus niet om een hogere prijs te bieden dan anderen”, stelt De Vries. “Ze gebruiken de lening om een huis te kunnen kopen, iets wat zonder Starterslening niet haalbaar is. En dat is precies wat de gemeenten beogen met deze lening: jonge huishoudens toegang geven tot een koopwoning in hun gemeente.”

Het hele rapport lezen?
Wilt u het onderzoek ‘Dezelfde starterswoning voor dezelfde prijs: Onderzoek naar koopprijseffecten van SVn-Startersleningen (januari 2008 t/m september 2018)’ lezen? Download het onderzoeksrapport.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Paul de Vries, woningmarktexpert bij het Kadaster. Ga naar de pagina over Paul de Vries.

 

Meer onderzoeken

U vindt andere onderzoeken van het Kadaster op de overzichtspagina Onderzoeken.

Kijk voor overige publicaties van SVn op de website van de SVn.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Paul de Vries (Woningmarkt expertt) op
Het is waar dat in het algemeen het niveau van de woningprijs positief wordt beïnvloed als huishoudens meer leencapaciteit krijgen. Vaak zien we zo’n effect ontstaan als de leencapaciteit van veel huishoudens toeneemt, bijvoorbeeld door een renteverlaging of generieke belastingverlagingen. De Starterslening is echter een zeer specifiek instrument voor een beperkte groep. In Nederland krijgt 3 procent van de koopstarters een Starterslening; het gaat dus om een erg kleine groep kopers die gezamenlijk te weinig invloed heeft om het algemeen prijsniveau te doen laten stijgen. Uit onze analyse blijkt dat zij voor dezelfde woning dezelfde woningprijs betalen. Zij gebruiken hun extra leencapaciteit dus niet om anderen te overbieden.
Door E. Jansen op
Op zich is de conclusie 'Starterslening drijft woningprijzen niet op' misschien juist. Maar dat is het punt helemaal niet. Als er meer geld op de markt komt bij een gelijkblijvend aanbod gaan de prijzen omhoog. Of in dit geval: hoeven de prijzen niet omlaag omdat het aanbod aan kopers opdroogt, wat zonder de starterslening wel het geval zou zijn. De juiste titel moet dus zijn: 'Starterslening verhindert daling woningprijzen.

Contactgegevens

AfbeeldingPostbus 9046

7300 GH  Apeldoorn

Hofstraat 110

7311 KZ  Apeldoorn

T (088) 183 4700

www.Kadaster.nl

Maatwerk en Advies

E mail adviesenmaatwerk@kadaster.nl

Meer nieuws

Webinar Toekomstbestendige centrumgebieden

Webinar 'Invloed coronacrisis op de Woningmarkt'

Het Kadaster

DOSSIERS

Stedelijke Herverkaveling

Whitepapers

Stedelijke ontwikkelingen