of 59162 LinkedIn

Starters op de koopwoningmarkt: hoe doen ze het na de crisis?

Starters op de koopwoningmarkt: hoe doen ze het na de crisis?
Reageer

Starters kochten tijdens de crisis de helft van de woningen. De afgelopen twee jaar daalt hun aandeel echter en zijn doorstromers weer actiever geworden. Wat blijkt nog meer uit de cijfers?

Tijdens de crisis deed het Kadaster onderzoek naar starters op de koopwoningmarkt. Nu de koopwoningmarkt aantrekt en de prijzen stijgen, is de vraag hoe koopstarters zich al dan niet handhaven. Starters kochten gedurende de crisis de helft van de woningen. De afgelopen twee jaar zijn doorstromers weer veel actiever geworden en daalt het aandeel koopstarters. Tegelijkertijd stijgen de koopprijzen die starters betalen sneller dan die doorstromers betalen.

 

Wat zeggen de cijfers nog meer? Starters kopen weer vaker appartementen. Deze zijn duur in vergelijking tot andere woningtypen; bovendien zijn de prijzen van appartementen sinds 2013 veel harder gestegen. Starters kiezen weer vaker voor stedelijke gebieden in plaats van niet-stedelijke gebieden, waar de prijzen relatief hard stijgen. Sinds 2009 stijgt de gemiddelde leeftijd van koopstarters; maar sinds 2013 – juist de periode met prijsstijgingen – stijgt de leeftijd niet meer en stellen starters een aankoop niet langer uit. Het aantal huishoudens tussen 20-40 jaar is echter geslonken, waardoor er in potentie ook minder koopstarters zijn.

 

Lees het volledige whitepaper hier

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingPostbus 9046

7300 GH  Apeldoorn

Hofstraat 110

7311 KZ  Apeldoorn

T (088) 183 4700

www.Kadaster.nl

E mail adviesenmaatwerk@kadaster.nl

Meer nieuws

Stedelijke Herverkaveling

DOSSIERS

Stedelijke ontwikkelingen

Whitepapers

Het Kadaster