of 62284 LinkedIn

Soest experimenteert in Proeftuin Omgevingswet

Soest experimenteert in Proeftuin Omgevingswet. Soest ontwikkelde samen met enkele partners een viewer: software die ruimtelijke informatie slim bij elkaar pakt en toegankelijk maakt
Kadaster Reageer

De gemeente Soest ontwikkelde samen met enkele partners een viewer: software die ruimtelijke informatie slim bij elkaar pakt en toegankelijk maakt. Een experiment uit de Proeftuin Omgevingswet.

Hoe kunnen we de digitale dienstverlening verbeteren? Dat was de grootste drijfveer voor de gemeente Soest om in aanloop naar de Omgevingswet al te experimenteren met nieuwe technieken om burgers en bedrijven te ondersteunen in ruimtelijke processen.


Experimenteren

“Vanaf 2015 experimenteren we met bestemmingsplannen nieuwe stijl”, aldus Klaas van Haaften, adviseur ruimtelijke ontwikkeling bij de gemeente Soest. “We hebben daarvoor contact gezocht met het ministerie van Infrastructuur en Milieu en daar kwam een mooie samenwerking uit voort. Onder de naam Betalab 1.0 hebben we samen met IenM, Geonovum, de Waag Society, PBLQ en het Kadaster een viewer ontwikkeld. Het vervolgproject Soest 2.0 is onderdeel van de Proeftuin Omgevingswet Kadaster. Hierin hebben we de viewer daadwerkelijk

uitgeprobeerd, vooral onder initiatiefnemers. Dat zijn burgers of bedrijven die bijvoorbeeld iets willen gaan bouwen.”

 

Passende informatie

Op dit moment bestaat er al een website www.ruimtelijkeplannen.nl. Daar kan iedereen gratis inzien welke ruimtelijke plannen er van toepassing zijn op elke plek in Nederland. Ten opzichte van vroeger is dit al een mooie voorziening, maar het kan nog een stuk beter volgens Van Haaften. “Iemand die iets wil, bijvoorbeeld een aanbouw aan zijn huis, wil antwoord op de vraag of hij wel of niet een vergunning moet aanvragen. Hij wil een ja of een nee krijgen, niet een stapel plannen en bepalingen. Onze viewer is daarvoor bedoeld. Wij willen passende informatie geven aan de initiatiefnemer. Dat is onderdeel van ons streven naar excellente dienstverlening voor de burger.”

 

Praktijkervaringen uit Nijmegen

Ook de gemeente Nijmegen was, indirect, betrokken bij deze proeftuin Omgevingswet. De inbreng van Nijmegen kwam voort uit een echte praktijkcase: het starten van een bierbrouwerij. Ton Kregting, ICT-adviseur bij de gemeente: “In onze processen gingen we er altijd vanuit dat een bedrijf voor een specifieke locatie een vergunning aanvraagt. Maar in dit geval wilde iemand een kleinschalige, ambachtelijke bierbrouwerij in Nijmegen beginnen en vroeg ons welke locaties hiervoor in aanmerking zouden komen. Vanuit de praktijkcase heeft het Kadaster samen met Emmen en Nijmegen de ‘Zoek Bedrijfslocatie’ ontwikkeld en die hebben we ingebracht in de Proeftuin Omgevingswet. Ondertussen is ook onze praktijkcase opgelost. De Brouwtoren heeft een locatie gevonden en is volop in bedrijf.”

 

Kennis bij elkaar laten komen

Terug naar Klaas van Haaften in Soest: “De Proeftuin Omgevingswet heeft ons nu een bruikbare viewer opgeleverd. Het is een prototype waar nog veel aan te verbeteren valt. Maar we hebben ervan geleerd dat we met bestaande middelen al veel kunnen bereiken. En we hebben elkaar als partijen gevonden. Het was een mooie ervaring om de kennis bij elkaar te laten komen en samen iets te maken.”

 

Proeftuin Omgevingswet

Meer weten over de Proeftuin Omgevingswet en de rol van het Kadaster? Zie www.kadaster.nl/proeftuin.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingPostbus 9046

7300 GH  Apeldoorn

Hofstraat 110

7311 KZ  Apeldoorn

T (088) 183 4700

www.Kadaster.nl

Maatwerk en Advies

E mail adviesenmaatwerk@kadaster.nl

Meer nieuws

Webinar Toekomstbestendige centrumgebieden

Webinar 'Invloed coronacrisis op de Woningmarkt'

Het Kadaster

DOSSIERS

Stedelijke Herverkaveling

Whitepapers

Stedelijke ontwikkelingen