of 58952 LinkedIn

Schadevergoeding Nepal? Alleen met eigendomsbewijs

Schadevergoeding Nepal? Alleen met eigendomsbewijs. Zonder bewijs, geen schadevergoeding na een aardbeving. Het Kadaster werkt met Nepal en UN Habitat om dit aan te pakken
Kadaster Reageer

Bij een kwart van de percelen in Nepal is het eigendom onduidelijk. En zonder bewijs, geen schadevergoeding na een aardbeving. Het Kadaster werkt met Nepal en UN Habitat om dit aan te pakken.

Bergen tot in de hemel, groene rijstvelden, prachtig versierde tempels en een kleurrijke bevolking. Nepal is prachtig. Tegelijkertijd is het ook is één van de armste landen ter wereld, getroffen door een verwoestende aardbeving in 2015 en overstromingen in 2017. Mensen zijn hun huis kwijt geraakt en hebben moeite om hun bestaan op te bouwen.

 

Erkenning van landrechten

Voor ongeveer 10 miljoen percelen, dat is ongeveer 25% van het totaal, is er onduidelijkheid over het eigendom. Om in aanmerking te komen voor steun en schadevergoeding heb je een eigendomsbewijs nodig; anders krijg je niks. Dit terwijl er genoeg fondsen zijn voor steun en schadevergoeding, bijeengebracht door internationale organisaties. De regering van Nepal ziet in dat dit niet langer kan. Het Kadaster werkt samen met de Nepalese overheid en UN Habitat om de problematiek aan te pakken. Het streven van Nepal? Een systeem dat alle verbindingen tussen percelen, personen en hun rechten vastlegt.

 

Maatwerk

Dolakha is één van de districten waar veel huizen verwoest zijn door de aardbeving. Samen met de lokale organisatie HURADEC hebben we in kaart gebracht welke huishoudens nog in een krot wonen, of hun landrechten al zijn vastgesteld en of ze al steun krijgen van de overheid. Om een compleet landinformatiesysteem te krijgen is nieuw beleid en een strategie voor invoering nodig, doeltreffend en laag in kosten. Samen met het Global Land Tool Network (GLTN) hebben we een maatwerkstrategie ontwikkeld (‘Fit-For-Purpose’) voor landadministratie. Dit wordt de leidraad voor de Nepalese overheid waarmee landrechten voor iedereen kunnen worden erkend.

 

Trainen van experts

In juni heeft het Kadaster, samen met het ITC van de Universiteit Twente, 30 Nepalese experts getraind. Ze zijn meegenomen in de Fit-For-Purpose-aanpak en strategie; daarnaast hebben ze een actieplan gemaakt. Een sterke groep ambassadeurs (zie foto) voor het in kaart brengen van alle landrechten.

 

www.kadaster.nl/internationaal

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingPostbus 9046

7300 GH  Apeldoorn

Hofstraat 110

7311 KZ  Apeldoorn

T (088) 183 4700

www.Kadaster.nl

E mail adviesenmaatwerk@kadaster.nl

Meer nieuws

Het Kadaster

DOSSIERS

Stedelijke Herverkaveling

Whitepapers

Stedelijke ontwikkelingen