of 64231 LinkedIn

Prijsgroei Amsterdamse woningmarkt neemt snel af

Prijsgroei Amsterdamse woningmarkt neemt snel af. Onze hoofdstad onder de loep
Kadaster Reageer

Ontwikkelingen op de woningmarkt in Amsterdam worden vaak gevolgd door de rest van het land. Het Kadaster vergeleek de gemiddelde woningprijzen.

De Amsterdamse woningmarkt reageert heviger en sneller op economische ontwikkelingen dan de rest van ons land. Bovendien worden ontwikkelingen in Amsterdam vaak later door de rest van de Nederlandse woningmarkt gevolgd. Daardoor is het interessant om onze hoofdstad onder de loep te nemen.


Amsterdamse koopsector snel gegroeid

Amsterdam heeft een grote aantrekkingskracht: sinds 1985 groeit het aantal inwoners. Dat resulteerde in een koopsector die relatief snel groeit met een woningprijsontwikkeling die voorloopt op de rest van Nederland. Ook zien we relatief forsere prijsbewegingen.


Gemiddelde woningprijs hoger in hoofdstad

De gemiddelde woningprijs is in Amsterdam hoger dan in de rest van ons land. In bijvoorbeeld 1995 lag de gemiddelde Amsterdamse woningprijs slechts 5% boven die van de rest van het land;  dit verschil steeg naar 34% in 2002. Dat jaar volgde een flinke prijscorrectie als gevolg van de dotcom-crisis. De prijzen in Amsterdam daalden toen zelfs.

 

Record: 62% duurder in 2018

Op het kantelpunt van de crisis in 2013 lag de gemiddelde woningprijs in Amsterdam weer 20% boven die in de rest van Nederland; hij steeg verder naar een recordhoogte van 62% in 2018. De gemiddelde woningprijs stijgt sinds 2019 minder hard dan in de overige delen van het land. Toch is een Amsterdamse woning nog steeds 50% duurder dan de gemiddelde Nederlandse koopwoning.

 

Afbeelding

Kunt u de grafiek niet zien of wilt u de data bekijken? Download dan het Excel-bestand.

 

Laatste kwartalen minder transacties

In 1995 vond 2% van de Nederlandse eigendomstransacties plaats in Amsterdam, en halverwege 2014 werd er een recordaandeel van 8% bereikt. In juli 2020 daalde het Amsterdamse aandeel weer naar 4%. De laatste kwartalen vinden er dus relatief minder transacties plaats in onze hoofdstad. Deze dalende trend is al ingezet voordat het coronavirus ons bereikte. Of dit een voorbode is voor de rest van het land is niet zeker te zeggen, maar in het verleden is dit wel vaak zo gebleken.


Meer informatie

Dit artikel is geschreven door Lianne Hans, Marion Plegt en woningmarktexpert Paul de Vries. Het artikel verscheen ook op de website van ESB, het vakblad voor economen.

Paul de Vries sprak op BNR Nieuwsradio over dit artikel. Beluister het fragment over dit artikel

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingPostbus 9046

7300 GH  Apeldoorn

Hofstraat 110

7311 KZ  Apeldoorn

T (088) 183 4700

www.Kadaster.nl

Maatwerk en Advies

E mail adviesenmaatwerk@kadaster.nl

Meer nieuws

Webinar Toekomstbestendige centrumgebieden

Webinar 'Invloed coronacrisis op de Woningmarkt'

Het Kadaster

DOSSIERS

Stedelijke Herverkaveling

Whitepapers

Stedelijke ontwikkelingen